Líbiában ismét virágzik a rabszolgakereskedelem. Az embercsempészek újabban olcsó munkaerőként a menekülteket bocsátják áruba, alig pár száz dollárért. Mivel a parti őrség szigorúan figyeli a Földközi-tengert és ezzel együtt az embercsempészek tevékenységét is, ezért más bevételi forrás után kellett nézniük. 

 

Líbiát már jó ideje az afrikai menekültutak kereszteződéseként tartják számon. Az itteni partokról évente több ezer olyan hajó indul el, amelyeken az embercsempészek magas összegekért szállítják a menekültek Európába. Legalábbis a közelmúltig így működött. Nyáron azonban az olaszországi és a líbiai parti őrség közös erővel jelentős módon csökkentette az ún. földközi-tengeri migrációs útvonalon szállított menekültek számát.

 

Menekültek az árverésen

 

 hirdetes_810x300  

A jelenleg Líbiában gyülekező kitelepítettekből az embercsempészek más módszerekkel próbálnak hasznot húzni. Az olcsó munkaerőt keresőknek rabszolgaként eladják őket. A CNN riporterei közzétettek egy videófelvételt, amelyen éppen rabszolga-árverés zajlik. A videófelvételen az embercsempész olyan nagy, erős férfiakat szeretne eladni, akik a farmon elvégzendő munkára termettek. A csempész az egyik „árucikkét” végül 800 dollárért eladja.

 

A CNN riporterei egyenesen a líbiai Tripoliba utaztak, hogy feltérképezzék az egyre gyakoribb rabszolga-árveréseket. Mint kiderül, a menekültek sorsáról általában néhány perc leforgása alatt döntenek:

 

Kell valakinek egy jó munkás? Ő pont megfelelő. Erős férfi, aki bírja a munkát

 

– kiabálja a katonaruhába öltözött embercsempész a líbiao városban megrendezésre kerülő árverésen.

 

Az embercsempész kihirdeti a kikiáltási árat, az érdeklődők pedig kézfeltétellel tesznek árajánlatokat az olcsó munkaerőre. Az nyer, aki a legmagasabb árajánlatot teszi. A licitálás befejeztével a menekült lehajtott fejjel elballag, hogy új „ura” tulajdonává váljon. A riporterek az aukció után megpróbáltak néhány „rabszolgával” beszélni, de a sokk hatására nem sokat tudtak mondani.

 

Fotó: CNN

 

Több ezer hasonló történet…

 

A CNN dolgozói a felvételeiket és összegyűjtött anyagaikat átadták a líbiai hivatalnak, ami már jó ideje az ENSZ és az Emberi Jogi Biztosság kritikáinak célkeresztjében áll azok miatt a megdöbbentő életkörülmények miatt, amelyeket a menekültek számára biztosítanak

 

Násir Haza felügyelő állítja, hogy a saját szemével semmiféle olyan árverést nem látott, ahol menekülteket bocsátottak volna áruba. Azt azonban elismerte, hogy Líbiában rengeteg olyan bűnbanda működik, mely a menekültek csempészésére specializálódott. „Egyszerűen fognak egy hajót, rátesznek száz embert, és nekik mindegy, hogy célba érnek-e vagy sem. Ha megkapják a pénzüket, akkor semmi mással nem törődnek” – mondja a nyomozó.

 

Szomorú hazatérés

 

A 21 esztendős Victory szintén átesett egy menekült-árverésen. A vándorútja az otthonában, Nigériában kezdődött. Vicoryt zavarta a korrupció, ami miatt nem tudott megtelepedni az országban, ezért úgy döntött, hogy útra kel Európába.

 

Jelenleg egy éve és négy hónapja van úton. Az embercsempészeknek fizetett összegek miatt az egész vagyonát elveszítette. Elmondása szerint Líbiában a poklok poklát élte át. Az embercsempészek egy kis helyiségben további emberekkel együtt megpróbálták őket elárverezni.

 

Fotó: CNN

 

Ha végignéztek azokon az embereken, akik a csempészek kezében végezték, látjátok rajtuk az élet viszontagságait,  az embertelen feltételek nyomait. Verésen, ütéseken és más egyéb erőszakosságokon estek át” – meséli Victory, majd hozzáteszi, hogy amikor megkapta a pénzét, a fogvatartói rabszolgaként eladták, ő pedig az összes fizetését átadta a csempészeknek.

 

Néhány hét után azonban új tulajdonosa visszaadta őt a csempészeknek, akik még jó párszor újra eladták ők. Victory igyekezett pénzt szerezni a családjától is, akik Nigériában maradtak. „Körülbelül 2 780 dollárt költhettem el. Az anyukám sokszor körbejárta a falut, hogy más emberektől kérjen kölcsön arra, hogy megmentse az életem” – meséli. Most arra vár, hogy újra Nigériába deportálják őt.

 

Victory sok nigériai barátja eljutott Európába, ő azonban lemondott a Földközi-tengeren túli jobb életről. Nigériába üres kézzel tér vissza. „Én nem jutottam el Európába, de köszönetet  mondok Istennek azokért, akik eljutottak oda. Nem vagyok boldog. Ismét haza kell térnem, ahol az egészet a nulláról kezdhetem. Számomra ez egy fájdalmas tapasztalat volt…nagyon fájdalmas” – állítja.

 

Forrás: HNonline.sk/CNN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!