Angela Merkel ügyvezető német kancellár politikai jövője bizonytalanná vált azt követően, hogy vasárnap késő este, egy hónappal a német választások után kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások.

 

A legvalószínűbbnek tartott formáció, az úgynevezett Jamaica-koalíció létrejöttére így már nem maradt esély, ami rengeteg új kérdést vetett fel.

 

 

Kivel kormányozni?

 hirdetes_400x285  

 

A koalíciós tárgyalásokat végül a liberálisok (FDP) vitték zátonyra, akik nem láttak lehetőséget a konszenzusra. A párt elnöke, Christian Lindner úgy nyilatkozott az eredménytelen tárgyalások után:

 

„Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”

 

Merkeléken (CDU/CSU) hatalmas a nyomás. A Jamaica koalíción kívül három lehetőség áll előttük. Az egyik a kisebbségi kormányzás, amire Németország történetében még nem volt példa, és amellyel Berlin elvesztené vezető szerepét Európában.

 

Újabb választásokat is ki lehet írni, ami azonban leghamarább 60 nap múlva valósulhatna meg – ez idő alatt nem csak Merkel, hanem a CSU-elnök Seehofer is elvesztheti pozícióját. Merkelék rengeteg szavazatot veszített el a 2013 választásokhoz képest. Egy kisebbségi kormánynál még olyan variáció is előfordulhat, ahol a migrációellenes (szélsőségesnek tartott) AfD-re lenne rászorulva. Ezt mindenképp szeretné elkerülni.

 

A harmadik lehetőség, hogy újra egy CDU/CSU-SPD nagykoalíció jön létre. Erre azonban csak akkor van esély, ha az SPD éléről eltávolítják Martin Schulzot, és persze, az SPD rácáfol korábban tett kijelentésére, miszerint ellenzékbe vonul.

 

Kap egy második esélyt Martin Schulz? Fotó forrása: timesofisrael.com

 

Nincs kompromisszum

 

Mindenki tisztában volt azzal, hogy nehéz koalíciós tárgyalások elé néz Németország. A migrációs politika tekintetében a három párt között alig volt egyetértés: A CSU (Merkelék bajor testvérpártja) 200 ezer fős felső határt akart, a Zöldek ezt ellenezték. A másik nagy kérdés a gazdaságpolitika lett volna.

 

Az FDP csökkenteni akarta volna a cégek környezetvédelmi kötelezettségeit, amivel megint csak a Zöldek nem értettek egyet. Sokáig úgy tűnt, hogy a Zöldek borítják majd fel a tárgyalóasztalt, végül azonban a liberálisok tették ezt meg – és valószínűleg a Zöldekkel szembeni ideológiai eltérések miatt.

 

Hatalmas többlet marad a német költségvetésben

 

A német költségvetésben 35-40 milliárd eurós többlet van, amelynek elköltéséről mindegyik pártnak más véleménye volt. A CDU fegyverkezésre költené (eleget téve a NATO elvárásainak), az FDP adócsökkentést akar, a Zöldek pedig az energiapolitikába akartak beruházni.

 

Nógrádi György biztonságpolitikai elemző az M1 magyar köztévé műsorában azonban arra figyelmeztetett, hogy ennek sok jelentősége per pillanatban nincs – mivel nem állt fel új német kormány.

 

Körkép.sk, Politico.euHirado.hu

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!