Miközben Emmanuel Macron francia elnök sajnálatát fejezte ki a német koalíciós tárgyalások kudarca miatt, ez a gesztusa csupán szimbolikus. A valóságban Németország vesztesége újabb alkalmat kínál Franciaországnak, hogy megerősítse pozícióját és saját érdekei szerint alakítsa az Európa reformjáról szőtt terveket.

 

Macron tegnap sajnálatát fejezte ki a német kormányalakítás elmaradása miatt. Úgy fogalmazott, Franciaország „legfontosabb partnere legyen stabil és erős” és ő Angela Merkel kancellárral továbbra is együtt dolgozik, mert „a német kormány még mindig a helyén van”.

 

Ezzel párhuzamosan francia kormánykörökben sokan vannak, akik felismerték a nyilvánvalót: a német koalíciós tárgyalások összeomlása remek alkalom Macron számára, hogy megmutassa, ő az egyetlen európai vezető, aki készen áll, hogy magához ragadja a kezdeményezést, és ezzel „levegye a terhet” Merkel válláról – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

 hirdetes_300x300  

Merkel jövője bizonytalanná vált, drámai a helyzet Németországban

 

Bekeríteni Németországot

 

A mélyebb integráció francia modelljét Berlin nem támogatta teljes mellszélességgel, mert az nagy terhet jelentene a német költségvetésre. Macron közben megválasztása óta nagy lendülettel építi saját politikai szövetségi hálózatát a kontinensen. Ennek célja, hogy saját frakciót alakíthasson az Európai Parlamentben, növelve súlyát a német befolyással szemben.

 

Szlovákiában is barátokra talált. Az Ivan Štefunko nevével fémjelzett Progresszív Szlovákia és a Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő vezette Együtt – Polgári Demokrácia (Spolu –občianska  demokracia) balliberális pártokként szövetségre léptek Macron pártjával. A magyarországi hídfő szerepét pedig a Momentum vállalta.

 

Új (bal)liberális párt alakul Szlovákiában, leváltanák a Smert

 

Nincs sok ideje

 

Az optimista francia diplomaták most sürgetik a francia elnököt, hogy mihamarább utazzon külföldre, addig üsse a vasat, amíg meleg, amíg Merkel padlón van, ő pedig erősítheti vezetői pozícióját. És hogy hova? Az Európai Parlamentbe és a déli tagállamokba, ahol a francia európai jövőszemlélettel egyetértenek – mivel nekik is jól jönne, ha az északi tagállamok megtámogatnák őket az adófizetőik pénzén.

 

Európa csúcsvezetésében az elhúzódó német kormányalakítás miatt vákuum keletkezett, ám ez nem jelenti automatikus Franciaország előretörését. Macronnak nem maradt sok ideje: 2019-ben EP-választások lesznek, vagyis az uniós politika a Bizottságtól a Parlamentig néhány hónap múlva befagy.

 

A másik probléma, hogy Macron az északiak vagy a Kelet-Európaiak támogatása nélkül nem tudja keresztülvinni terveit. A helyzet azonban önmagáért beszél. Merkel kudarca és az elhúzódó német belpolitikai válság Franciaországot hozza helyzetbe, és ha Merkel visszatér (ha visszatér), komoly versenytárssal találhatja szembe magát az Unió vezetéséért folyó hatalmi harcban.

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!