Nem csak a tájat lepte el a hó Kelet-Ukrajnában, a frontvonal is „megfagyott” – írja háttércikkében a Business Indider. A gazdasági portál szerint az elmúlt hetek eseményei belső rivalizálásra utalnak az oroszbarát szeparatisták berkeiben.

 

A múlt hétfőn Igot Plotnyickij, az egyoldalúan kikiáltott és még el nem ismert Luhanszki Népköztársaság vezetője korrupciós ügyekre hivatkozva kirúgta Igor Kornet „belügyminisztert”. Kettejük párharca néhány héttel ezelőtt kezdődött, mikor Plotnyickij arra kényszerítette Kornetet, hogy adja át luxusvilláját – amit aztán ő kapott meg. Kornet megaláztatását csak növelte, hogy egy nem túl hízelgő riport  is készült  róla, amelyben a luxuslakás belsejét is megmutatták (akárcsak a Majdani Forradalom után Janukovics házában).

 

 

 hirdetes_400x285  

Kornet átveszi a hatalmat

 

Kornet azonban nem volt hajlandó visszavonulni, és november 23-án belső puccsot hajtott végre, és átvette az irányítást Luhanszk felett. A hadműveletben a szomszédos (szintén oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött ukrán terület) Donyecki Népköztársaság katonái is segítették. A puccs során fehér szalagos fegyveresek tartóztatták le Plotnyickij katonáit.

 

Plotnyickij nem sokkal ezután Moszkvába utazott, ahol először meghagyták őt Luhanszk formális vezetőjének, de Korneték erős ellenkezése miatt végül egészségügyi okokra hivatkozva lemondott. Ebben közrejátszott az is, hogy Kornet sajtótájékoztatón azzal vádolta meg Plotnyickijt, hogy ki akart egyezni az ukrán vezetéssel.

 

A képen Igor Kornet, volt „belügyminiszter”. Fotó: BusinessInsider.com

 

Nem tudja a bal kéz…

 

Az egész helyzet azért volt különös, mert kiderült, Moszkva mégsem tudja annyira rövid pórázon tartani ukrajnai szervezeteit, mint azt eddig hitték. A BI elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a luhanszki puccs belső rivalizálásra utal a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság mögött álló támogatók között. A Kreml Plotnyickijt, az orosz Belbiztonsági Szolgálat (FSB) pedig Kornetet preferálja.

 

Az pedig, hogy Donyeck beavatkozott Luhanszk ügyeibe arra utal, hogy megpróbálják feléleszteni a Novorosszija kezdeményezést, ami gyakorlatilag a két népköztársaság egyesítését jelentené. Ezt az elképzelést a Kreml még 2015-ben elvetette.

 

Luhanszkban egyébként korábban is volt példa tisztogatásra. Azon militáns csoportok vezetőit, akik nem ismerték el Luhanszk fennhatóságát, meggyilkolták vagy arra kényszerítették, hogy feladják a háború káoszában szerzett előjogaikat.

 

Donyecki katonák segítenek a puccsistáknak elfogni a Plotnyickijhez hű katonákat. Fotó: BusinessINsider.com

 

Az ukránok kihasználták a zűrzavart

 

A luhanszki puccsot kihasználva az ukrán hadsereg sikerrel foglalt el három várost a szeparatistákról a stratégiailag fontos Szvitlodarszk Bulge régióban, ahol a legvéresebb harcok folytak eddig. A szeparatisták ellentámadást intéztek,  a nyolc órás csatában 5 ukrán és 8 lázadó halt meg.

 

Az BI úgy véli, hogy a kialakult bizonytalan helyzet újabb lendületet ad a harcoknak. Hogy el lehet-e mozdítani az állóháborúból az ukrán konfliktus, nehéz kérdés. Kijev ugyanis meg van győződve, hogy Oroszország haditechnikát telepített Kelet-Ukrajnába.

 

A kelet-ukrajnai front. Fotó: BusinessInsider.com

 

BusinessInsider.com, Körkép.sk

Nyitókép: BusinessInsider.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!