Bejelentette az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezet elleni, három éve kezdődött háború végét Haider al-Abádi iraki kormányfő.

 

Az iraki miniszterelnök az iraki újságírók szövetsége által szervezett konferencián jelentette be, hogy Irakot teljesen felszabadították a dzsihadista szervezet uralma alól. „A hadseregünk teljesen ellenőrzi az iraki és szíriai határt, ezért bejelentem az Iszlám Állam elleni háború végét” – közölte Haider al-Abádi. Ezzel egy időben hasonló tartalmú közleményt adott ki az iraki hadsereg is.

 

Röviddel a bejelentés előtt közölte az iraki média, hogy a hadsereg és a Népi Mobilizációs Erők milícia fegyveresei „eljes ellenőrzésük alá vonták az iraki-szíriai határ térségét, miután kifüstölték onnan a dzsihadista szervezet fegyvereseit.

 

Az iraki hadsereg november 23-án közölte, hogy megindította az utolsó offenzíváját az Iszlám Állam sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére Szaladdin, Ninive és Anbár tartományban.

hirdetes

 

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak az idén júliusban tudtak visszafoglalni a kormányerők. Az iraki hadsereg szövetségeseivel és az Egyesült Államok vezette koalíció támogatásával együtt ezután sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól, utolsóként a szíriai-iraki határon, az Eufrátesz partján fekvő Rava települését november 17-én.

 

Ezután a dzsihadisták kezén már csak lakatlan sivatagi területek, patakok menti területek és oázisokat maradtak, vagyis a dzsihadista szervezet által megszerzett iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

 

MTI

Nyitókép: The Independent

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!