Pozsony – és ezzel a szlovákiai kommentátorok is egyetértettek – szörnyű hely, miért akart volna bárki Londonból ide költözni? Kažimír pedig egy szörnyű jelölt volt az Eurócsoport élére, aki saját országában sem tudta felszámolni az államháztartás hiányát vagy az adócsalásokat – írja a Politico.eu brüsszeli hírportálon megjelent kommentárjában Dalibor Rohac.

 

A szerző szerint Szlovákia durva heteken van túl. Először Pozsony elvesztette az Európai Gyógyszerügynökségért folyó versenyt Amszterdammal szemben, majd Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter maradt alul az eurócsoport elnökének megválasztásán. Mindezekre a szlovák kormány túlzott önelégültséggel reagált.

 

A kettős kudarcot Robert Fico (Smer) miniszterelnök a botrányokba keveredett kormányának népszerűség-csökkenése idején szenvedte el. Szlovákia ugyanakkor egyre távolabb kerül a többi visegrádi ország euroszkepticizmusától, ennek ellenére a kormánynak gyorsan át kell gondolnia az EU-hoz fűződő viszonyát, ha meg akar szabadulni az „Európa legnagyobb vesztese” bélyegétől.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia léte az EU-tagságtól függ

 

A szlovák politikusok egyre inkább felismerik azt a tény – írja a szerző –, hogy az európai projekt elutasítása (ahogy azt Magyarország és Lengyelország teszi) nem válhat a kis közép-európai ország javára, amelynek politikai függetlensége és szabadsága elválaszthatatlan az unióhoz tartozástól.

 

Szlovákia soha nem lesz nagy ország, soha nem lesz akkora hangja, mint Lengyelországnak, pláne akkora nem, mint Németországnak vagy Franciaországnak. De lehet befolyásos kis állam, ha megfelel az EU integrációs elvárásainak és hatékony belföldi reformokat hajt végre a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás területén. Ehhez persze az is kell, hogy a szlovákiai politikai vezetőknek is legyen elképzelése, mit akarnak elérni az EU-ban.

 

Visszalépés

 

Pozsonynak olyan témákra kell összpontosítania, ami értékes az EU számára: a keleti partnerség és az uniós bővítés. Kevés olyan fontos nemzeti érdeke van Szlovákiának, mint hogy Ukrajna sikeres és virágzó gazdaság legyen.

 

Az elmúlt hetek lehetőségeinek kihagyása (EMA, Eurócsoport) komoly visszalépést jelent. Fontos, hogy a szlovák kormány kitalálja, hogyan vágjon vissza és hogyan hallassa hangját az EU-ban – zárja a gondolatmenetet Rohac.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!