Még az uniós vezetőket is megosztja a az európai migrációs politika. Legutóbb Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Dmitrisz Avramopulosz migrációügyi európai biztos zörrent össze. Avramopulosz szerint ugyanis Tusk migrációs terve „Európa-ellenes”.

 

Miközben a tagállamok is a végletekig megosztottak az újabb kvótarendszer kapcsán, Tusk egy olyan javaslattal állt elő, amely a nemzeti kormányoknál hagyná a bevándorláspolitikai alakítását, a kvótákat pedig „végleg le kéne venni a napirendről”. Szerinte ugyanis a rendszer annyira megosztó, hogy alkalmazásuk nem lehet hatékony. Tusk időzítése nem véletlen: pénteken ül össze az Európai Tanács.

 

A kormányok képviselői hétfőn tárgyalták Tusk javaslatát, amelyet Olaszország, Németország és Svédország ellenzett a leginkább (ők a fő célországok). Avramopulosz a találkozó után a következőképp nyilatkozott a sajtónak:

 

 hirdetes_300x300  

„A helyzet világos. Tusk elnök úr javasalta elfogadhatatlan, Európa-ellenes és figyelmen kívül hagyja az elmúlt évek munkáját, amit együtt végeztünk el”

 

Hozzátette, hogy „Európa szolidaritás nélkül nem létezhet, Tusk javaslata pedig épp ezt ássa alá.

 

„A migráció kezelésének sikere nem tehető függővé az egyes tagállamoktól. Ez európai siker kell, hogy legyen, amelyet közös fellépéssel és eurófeszítéssel érünk el”

 

Tusk: A kvótarendszer hibás és megosztó

 

Mindenesetre úgy is tűnhet, hogy Donald Tusk célja az Unión belüli ellentétek feloldása.

 

„Az EU csak hatékony megoldást támogathat az illegálismigrációval kapcsolatban a tagállamok és eszközeik összehangolt bevonásával

 

fogalmazott Tusk, aki az uniós felsővezetők közül elsőként ismerte be, hogy a „kötelező betelítési kvótarendszer hibás” és „megosztó”.

 

Az Európai Bizottság tisztségviselői ezzel ellenkezve úgy fogalmaztak, hogy a migrációs kvótarendszer 2015 és 2017 szeptembere között sikeres volt: több mint 32 ezer menekültet helyeztek el rajta keresztül Európa-szerte. Tusk erre válaszolva azonban elmondta, hogy ugyanezen időszak alatt 1,5 millió migráns érkezett Európába, egy 160 ezer fő elhelyezéséről szóló rendszer nem lehet hatékony, és „nem oldotta meg a bevándorlási válságot”.

 

Több, mint kvóta: Az EP javaslata egy kötelező, állandó és “keményebb” migránselosztási rendszer

 

Példátlan egyet nem értés

 

Cecilia Wikström, svéd EP-képviselő, akinek nevéhez az Európai Parlamentben korábban tárgyalt és elfogadott új kvótarendszer javaslata fűződik, elmondta, Tusk bejelntőse őt „sokkolta”, mindazonáltal meggyőződése, hogy az új migrációs politika „kellőt támogatást élvez a tagállamok részérő” a Visegrádi Négyek szavazati nélkül is.

 

„Csodálkozom, hogy Donald Tusk a dublini rendszer reformja kapcsán (így is nevezik a kvótarendszer újabb verzióját – a szerk. megj.) úgy viselkedik, mint a V4 elnöke, nem pedig mint az Európai Tanács vezetője”

 

mondta Wikström.

 

Hasonló karcsörtére és ennyire szokatlanul nyers vitára európai vezető politikusok között még nem volt példa.

 

Az Európai Bizottság beperelte a V4 országait – Szlovákia kivételével

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!