Németország együttérzéséről biztosította Angela Merkel kancellár hétfőn az egy ével ezelőtti berlini gázolásos merénylet halálos áldozatainak hozzátartozóit és sebesültjeit, és az eddiginél több segítséget ígért nekik.

 

A kancellár a tavaly december 19-én történt iszlamista terrortámadás 12 halálos áldozatának hozzátartozóival és a több mint 70 sebesült képviselőivel szervezett hétfői találkozója előtt egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nagyon fontosnak tartja a személyes találkozást, amelyen ismételten biztosítani kíván minden érintettet arról, hogy Németország osztozik fájdalmukban.

 

Azt is világossá teszi majd, hogy a kormány erőteljesen törekszik a sebesülteknek és az áldozatok hozzátartozóinak nyújtott támogatások növelésében, hatékonyságuk javításában. A kormánya és személyes tevékenységével szembeni bírálatokról szólva hozzátette: tudja, hogy vannak, akik szerint korábban kellett volna sort keríteni a találkozóra, és ismeri az áldozatok érdekeinek képviseletével foglalkozó kormánymegbízott új jelentésében megfogalmazott kritikát is.

 

 hirdetes_400x285  

Az áldozatok hozzátartozói december elején írtak nyílt levelet 

 

Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: a kancellár meg akarja hallgatni az érintettek véleményét arról, hogy mit kellett volna másként tenni, és meg akarja beszélni velük a terrortámadás ügyéből levont tanulságok alapján tervezett kormányzati lépéseket.

 

A szóvivő hangsúlyozta: a kormányban igen figyelmesen tanulmányozták az áldozatok hozzátartozóinak december elején közzétett nyílt levelét, amelyből kitűnik, hogy nagy szükség van a találkozóra. Sokakban erős a késztetés, hogy személyesen mondják el javaslataikat Angela Merkelnek, és tegyék meg kritikai észrevételeiket – mondta Steffen Seibert.

 

A nyílt levélben az áldozatok hozzátartozói elsősorban azt kifogásolták, hogy a kancellár, a szövetségi kormány és az állami intézményrendszer nem fordított rájuk kiemelt figyelmet. Kurt Beck, az érintettek érdekeinek képviseletével foglalkozó kormánymegbízott a napokban ismertetett jelentésében főleg azt bírálta, hogy túlságosan sok ügyintézéssel, bürokráciával lehet hozzájutni a halálos áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek járó pénzügyi támogatáshoz, és nincs olyan intézmény, amely összehangolná az állami szervek tevékenységét, és így valamennyi ügyre kiterjedően partner lehetne az érintetteknek.

 

Egy tunéziai menedékkérő hajtott a tömegbe 

 

Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri követett el merényletet Berlinben. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal behajtott a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren szórakozó tömegbe. A támadás után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

 

Azon a helyen, ahol a kamion megállt, a tér burkolatában egy fémmel kiöntött hosszú repedés emlékeztet a támadásra. Az emlékmű azt hivatott jelezni, hogy az iszlamista merénylet ugyan felszakította a társadalom szövetét, de az emberek összetartása révén sikerül begyógyítani a sebet. Az emlékművet kedden, a támadás első évfordulóján avatják fel. Az évfordulós emlékünnepségeken számos vezető politikus mellett részt vesz Angela Merkel is, és beszédet mond Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök.

 

MTI
borító: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!