Anna, Anikó
  • HUF: 360.01
  • USD: 1.18
  • 22 °C
  • 33 °C
Kultúra

Templomrombolás Németországban: buldózerekkel estek neki a 19. századi neoromán templomnak

Több mint kétszáz évvel ezelőtt az emberek a saját erejükből építették fel a templomot. Most, az utódaik végignézték, hogy teszik pár perc leforgása alatt a föld martalékává.

 

A RWE Power társaságot a tüntető aktivisták sem tudták meggátolni abban, hogy lerombolják a német Immerath település templomát. A község egyébként a Rajna-vidék–Pfalz tartomány egyik látogatott turisztikai központja. A Szent Lambert-templom lerombolásáról szóló hírt a Rhenish Post német lap weboldala tette közzé.

 

A neoromán templomot a helyi lakosság építette a 19. században, ám a templom lebontása ellen tiltakozó környezetvédelmi aktivistáknak végül nem sikerült megakadályozniuk, hogy a templom helyét lignitbányászati (a barnaszén egy fajtája) helyszínné alakítsák. A Greenpeace aktivistáit, akik a templom homlokzatához bilincselve tiltakoztak, a rendőrség szállította el a helyszínről.

 

Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay

 

„Aki tönkreteszi a kultúrát, az az embereket is tönkreteszi“

 

Aki tönkreteszi a kultúrát, az az embereket is tönkreteszi“ – állt a kultúra megőrzésére és a szénbányászat elleni tiltakozásra kialakított transzparensen. A Die Zeit német lap szerint a helyi plébános, Werner Rombach azt mondta, hogy a templom lerombolása sokkal jobban érdekelte a külföldieket, mint a helyi hívőket.

 

Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay

 

A plébános elmondása szerint a három évvel ezelőtti helyzethez képest az érzelmek mára már lecsitultak. A történtek ellenére a templom plébánosa annak örül, hogy a tüntetések során az egyház „még utoljára véghez vitte a feladatát“. A Szent Lambert-templomban utoljára 2013. október 13-án tartottak szentmisét.

 

 

Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay

Templomrombolás Európában

 

A nyugat-európai templomrombolás az utóbbi években egyre figyelemfelkeltőbb problémává vált. Portálunkon korábban már beszámoltunk a franciaországi templomok lerombolásáról, melyeknek helyén napjainkban már boltok és parkolók állnak.

 

Franciaországban lerombolják a templomokat, hogy üzleteket és parkolókat építsenek a helyükre

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Reuters/Wolfgang Rattay

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Mislai J
2018. jan. 10. 05:42

kôvetkezô példa milyen iranyba haladnak a germánok

Moon
2018. jan. 11. 21:40

A hit magánügy, de az, hogy meleg valaki rám tartozik? Ezért pusztulunk ki. Meg is érdemeljūk ilyen gondolkodással.

    ekszvájzed
    2018. feb. 13. 14:16

    Bocs, a like-om csak akkor jogos, ha úgy értetted, hogy te sem vagy kíváncsi a magamutogató ferde hajlamúakra, mert nem érdekel se a csapból is ömlő masszív kamingautjuk, se az állandó tolakodásuk, a médiatartalmakba, popkultúrába, óvodai-iskolai nevelésbe való befurakodásukat pedig ki nem állhatod, s úgy véled, a vallás, az ember és a természet felettiben való meggyőződés és bizalom pedig nem éppen magánügy, hanem a köz egyenes érdeke, és a morális tartás, meg a civilizációk alapja. Ebben az esetben okkal tetszikeltem a gondolatodat, de ha mint antikeresztényista ratyipárti tettél ilyen kijelentést, akkor tekintsd meg nem történtnek a gesztust ... Így kapásból, s ismeretlenül ugyanis elég nehéz volt ezt eldöntenem.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket