Miloš Zeman és Jiří Drahoš jutott tovább a cseh államfőválasztás második fordulójába.

 

A szavazókörzetekben leadott voksok több mint 90 százalékának összeszámlálása után a részeredmények azt jelzik, hogy Miloš Zeman jelenlegi államfő és Jiří Drahoš, a cseh tudományos akadémia volt elnöke jut be a január 26-27-iki  második fordulóba. Zeman mintegy 40 százalékot, Drahoš pedig mintegy 26 százalékot kapott.

 

Zeman és Drahoš mögött nagy lemaradással Pavel Fischer kullog a szavazatok nem egész tíz százalékával.

 

 hirdetes_810x300  

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a kilenc jelölt közül senkinek sem sikerült. A részvételi arány az államfőválasztás első fordulójában kb. 60 százalékos volt.

 

Zeman az államfőválasztás első fordulójának eredményeit minden bizonnyal nagy csalódottsággal fogadta. A Cseh Televízió információi szerint Zeman stábja hallgatásba burkolózott. „Míg az összes többi jelölt kész bázist épített ki a média számára, addig Zeman csapata csupán egy sajtótájékoztatót bonyolít le a választások eredményével kapcsolatban“ – írja a ČT.

 

Drahoš bizakodó

 

Reményteljes a helyzet“ – mondta a cseh tudományos akadémia volt elnöke, Jiří Drahoš azután, hogy világossá vált, tovább jutott a második fordulóba. „Feltehetem a kérdést, hogy kivel is fogok versenyre kelni a második fordulóban: Zemnnal vagy a munkatársaival? Úgy vélem, hogy a legközelebbi környezetével fogok harcba szállni“ – nyilatkozta Drahoš.

 

A brünni Masaryk Egyetem politológusa, Miloš Gregor szerint a szavazókörzetekben leadott voksok összeszámolása után jobb eredményre számított Zemannal kapcsolatban. „Éppen ő volt az, aki a vidékre és a kis településekre támaszkodott. Ezzel ellentétben úgy vélték, hogy Drahošra a nagyvárosok polgárai szavaznak majd” – kommentálta az eredményeket a DenníkN-nek.

 

A milliomos dalszerző, Michal Horáček, aki az eddig eredmények szerint körülbelül a szavazatok 9 százalékát szerezte meg, a ČT-nek azt mondta, hogy a második fordulóban azt a jelöltet fogja támogatni, akit a választók Zeman ellenfeleként küldenek „harcba“.

 

A második közvetlen államfőválasztás iránt viszonylag nagy volt az érdeklődés. A részvételt eddig mintegy 60 százalékosra saccolják. A legmagasabb részvételi arány az olyan nagyvárosokban volt, mint Prága vagy Brünn, ahol az aktualne.cz szerint a részvételi arány 70 százalékos volt.

 

Forrás: DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: Infografika – Český rozhlas

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!