Kínos napokat él meg az amerikai kémelhárítás és a CIA. Egy, a „cégtől” távozó egykori alkalmazott gyakorlatilag Peking kezére játszotta a Kínában tevékenykedő amerikai ügynököket. Tucatnyian haltak meg.

 

2010-ben az amerikai titkosszolgálatok részletes és színvonalas információkhoz jutottak magasrangú kínai politikusokról. A CIA kínai hálózata jól működött, érkeztek az adatok. Aztán hirtelen megváltozott a helyzet, és egyik amerikai ügynököt kapcsolták le a másik után.

 

A kínai kémelhárítás több tucat amerikai ügynököt kapcsoltak le. Közül tizenkettőt ki is végeztek, egyikőjüket a New Yort Times információi szerint kollégái előtt lőtték agyon, hogy példát statuáljanak.

 

 hirdetes_810x300  

A hidegháború óta nem látott veszteségek

 

A CIA gyakorlatilag az egész kínai hálózatát elveszítette. A veszteség nagysága csak a hidegháború alatt Oroszországban elszenvedettekhez mérhető.

 

Kezdetben a CIA-nak ötlete sem volt, mi okozta a tömeges lelepleződést. Az ügynökség az FBI-jal karöltve dolgozott az ügyön, és arra a következtetésre jutottak, hogy közéjük épült be egy kém, aki információt szivárogtat ki Pekingnek. A másik lehetőség, hogy a kínai kémelhárítás képes volt lehallgatni az amerikaiak kommunikációját, kevésbé volt valószínű.

 

Forrás: TheGuardian.com

 

A kettősügynök

 

Jerry Chun Shin Lee, egy teljesen hétköznapi amerikai állampolgár (neve kínai hangzása ellenére is). A hét elején érkezett vissza az USA-ba Hong Kongból. A rendőrség még a reptéren letartóztatta egy szövetségi elfogatóparancs keretében.

 

Lee a CIA-nak dolgozott 1994- és 2007 között, és hozzáfért azokhoz az adatokhoz, amelyek végül lebuktathatták az amerikai ügynököket. 2007-ben otthagyta a Céget, mert úgy érezte, karrierje megrekedt. Elégedetlen volt, ezért visszatért Hong Kongba, kvázi kínai területre. Ott volt CIA-sként egy magáncégnek dolgozott.

 

2012-ben egyszer már őrizetbe vették az amerikai hatóságok, mert notebookján olyan információkat tárolt, amelyek amerikai ügynökök neveit tartalmazta. Mivel a CIA-s munkaszerződése értelmében semmit sem vihet magával volt munkahelyéről, a gépet elkobozták, Lee azonban szabadlábon maradhatott, mert nem tudták bizonyítani, hogy idegen országgal játszott volna össze.

 

Most újra letartóztatták, a vád azonban „nemzetbiztonságra vonatkozó információval való visszaélés”, ami miatt 10 évre ítélhetik – legfeljebb. Az amerikai média szerint azért nem vádolták meg kémkedéssel – amiért a legsúlyosabb büntetés halál – mert nincs a hatóságoknak bizonyítéka ellene.

 

Megválaszolatlan kérdések

 

Az amerikai filmekben precíznek, könyörtelennek és igazi manipulátornak beállított CIA ebben az ügyben látszólag számtalan hibát követett el. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a világ egyik legjobban kiépített hírszerző ügynökségének kezéből „bizonyíték hiányában” kicsússzon egy potenciális kínai kém, aki később amerikai ügynökök halálát okozza. Azt még nehezebb megmagyarázni – és ez az amerikai sajtónak is feltűnt –, hogy vajon Lee miért ment vissza Amerikába. Ha ő szivárogtatott, ugyan mi vette rá arra, hogy visszamásszon az oroszlán barlangjába.

 

Körkép.sk, TheGuardian

Nyitókép: Express.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!