Szlovákiában 1992 óta a történelmi épületek vagy épületrészek és műemlékek 37 százaléka tűnt el – mondta Jozef Lenhart művészettörténész a Hospodárske Novinynek nyilatkozva.

 

„Nem történt hasonló sehol máshol a civilizált világban. Talán csak a tálibokkal hasonlíthatjuk össze, akik a történelmi emlékeket célirányosan pusztították. Még a második világháború sem okozott olyan károkat, mint ami 1992 óta történt”

 

fogalmazott. Elmondta, hogy ennek oka, hogy miután a magyar nemesség elhagyta a mai Szlovákia területét 1918-ban, birtokaik és épületeik az egyházhoz kerültek. A rendszerváltozás után pedig olyanokhoz kerültek, akiknek „semmilyen kötődésük sem volt” ezekhez a műemlékekhez.

 

Részlet a beszélgetésből:

 

„Miért nem volt kötődésük a műemlékekhez?”

 

„Mert nem az ő családtörténetük része, nem az ő örökségük volt. A nemesek generációinak a kastélyok természetszerűleg az otthont jelentették, kiskoruktól ott éltek, elődeik portréi között nevelkedtek. Az új tulajdonosoknak a történelemre nem volt szükségük. Ráadásul, a gyűlölt magyar nemességről volt szó, és velük egyszer és mindenkorra le kellett számolni”

 

„A történelmi értéke számukra semmit sem jelentett?”

 

„Semmit”

 

mondta Lenhart, aki szerint a régi épületek új tulajdonosai „lelkiismeret nélkül átépítették és az akkori műemlékvédelmi hivatal tiltakozása ellenére például jövedelmező szeszfőzdét építettek”.

 

A teljes beszélgetés itt elolvasható szlovák nyelven.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 54 olvasónak tetszik ez a cikk.