Ezrek gyűltek össze szombaton Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésen és tiltakozáson. A helyszínen lévő fotósunk szerint legalább háromezren lehetnek a Postaréten összegyűlt ünneplők, de mivel szétszóródva állnak, akár az ötezret is elérheti a számuk. – olvasható a Főtér.ro beszámolójában.

 

1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, a székely vértanúkat. Ők a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani.

 

fotó forrása: foter.ro

 

Az emlékükre emelt obeliszk mellett idén egy, Székelyföld egy és oszthatatlan feliratú bannert feszítettek ki. Kedves olvasó, ha nem tudná, honnan ismerős a szöveg, lapozza fel bátran Románia alkotmányát, ugyanez áll az első oldalon, csak épp Románia az alany.

 hirdetes_400x285  

 

A megemlékezésre érkezők egyes csoportjai rezesbandával, zenekarral vonultak be az emlékmű melletti térre. Az MTI szerint a korábbi években tapasztalt három rendőri szűrés helyett idén a hatóságok csupán Marosvásárhely határában állították meg az eseményre tartó autóbuszokat.

 

fotó forrása: foter.ro

 

Mindegyik autóbuszra csendőrök szálltak fel, lefilmezték az utasokat, és tájékoztatták őket arról, hogy vágó vagy szúró eszközöket nem szabad bevinni a tömegrendezvény helyszínére.

 

fotó forrása: foter.ro

 

Az elmúlt évek tapasztalatából tanulván a zászlóval érkezők többsége már korábban gondoskodott arról, hogy zászlórúdját ne lehessen szúró szerszámnak tekinteni. A háromszékiek óriás székelyzászlóval vonultak a helyszínre, ahol székely, magyar és erdélyi zászlók százai lengenek.

 

fotó forrása: foter.ro

 

foter.ro

 

Nyitókép: foter.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!