Április 8-án ismét a szavazóurnákhoz járul Magyarország lakossága, hogy az elkövetkező négy évre megválassza az ország vezetőit. A külhonban élő magyarság számára is fontos az eredmény. Nem mindegy, hogy milyen erők kapnak lehetőséget a kormányalakításra. Nemzetben, egységben gondolkodók, vagy örökkön a nyugati sémáknak megfelelni vágyó globalista liberális erők.

 

A Körkép sk. megkérdezi olvasóit, hogy mit várnak a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban:

 hirdetes_810x300  

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Fontosak-e a felvidéki magyarság számára az anyaországi parlamenti választások és milyen eredményt várnak tőle? Erre a kérdésre válaszoltak felvidéki értelmiségiek, közszereplők a Körkép hírportálnak.

 

Bögi Pathó Melinda (Zalaba község polgármestere)

 

Köztudott, hogy a szlovák kormány már régóta elhanyagolja Dél-Szlovákiát, a magyar lakta vidék nem kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. Ezt próbálja kárpótolni a Fidesz nemzetpolitikája. A magyar kormány nagymértékben támogatja a magyarságot és hozzájáruln a felvidéki magyarság megmaradásához és fejlődéséhez.

 

Ilyen a gazdaságfejlesztési programjuk, vagy a magyar iskolák és óvodák anyagi támogatása. Mi itt vagyunk otthon, ez a szülőföldünk, úgy lettünk kisebbség, hogy nem léptük át a határt, hanem ő lépett át felettünk. A Fidesz túllát az ország határain és erős anyaországként biztos pontot nyújt a felvidéki magyar közösségnek.

 

Kiss Beáta (Az MKP oktatásügyi alelnöke)

 

Az április 8-i magyarországi választás a felvidéki magyarok életében is nagy téttel bír. Egy nemzeti közösséghez tartozunk, és nem lehet számunkra közömbös, hogy mi történik az anyaországban. Személy szerint hiszem és bízok abban, hogy a nemzet iránt elkötelezett pártok őrzik meg az ország méltóságát. Bízom a kedélyek, a gyűlölködő hangnem csillapodásában.

 

Mi, felvidékiek nagyon sokat köszönhetünk annak a támogató rendszernek, mely az elmúlt évek során kialakult. Nem pártok vagy magánszemélyek, kicsinyes önző érdekek, hanem számunkra fontos intézmények részesültek bennük. Tette ezt Magyarország azzal a nem titkolt szándékkal, hogy lassan-lassan álljunk a lábunkra, igyekezzünk intézményeinket jól eltartva működtetni. Amíg pedig ez nem megy, megkapjuk a segítséget. Így elmondhatjuk, hogy számtalan kulturális és társadalmi szervezet, iskola, sajtótermék lenne életképtelen e támogatások nélkül.

 

Hiába jelennek meg itt-ott alattomos, bántó írások e témára egyes honi sajtónk hasábjain, a lényeg ugyanaz – a nemzeti közösség megmaradását, megtartását szolgálják. Nem beszélve például az óvodafejlesztési programról. Hisz anyanyelvű oktatásunk alapja a magyar nevelési nyelvű óvodák hálózata, melynek fejlesztésén fáradozik a jelenlegi kormány. Olyan feladatot lát el, mely nem is az övé lenne, hanem azé az országé, ahol élünk… Ezért csakis köszönettel, nagyon nagy köszönettel tartozunk.

 

Folytathatjuk a vállalkozók, a családok, a szakiskolák és sok egyéb, tematikus években támogatott intézménnyel…. E támogatás garanciáját pedig kizárólag abban látom, hogy az az erő marad kormányon, mely ezt jelenleg is megteremti.

 

De ne legyünk önzők, ne csak magunkra gondoljunk. Az egységes nemzet fejlődését és gyarapodását az a politika szolgálja, mely morálisan és gazdaságilag erősíti és támogatja a hagyományos társadalmat, a családokat, az ifjúságot, a nemzeti jövőt. Innen pedig már egyáltalán nem kérdés, hogy mit várok a magyarországi választásoktól…

 

Pallér Péter (történelemtanár, a Jobbik felvidéki szervezője)

 

Az április 8-i magyarországi választás tétje óriási, hiszen a kormány által évek óta gerjesztett közhangulat csúcspontjához érkeztünk, amikor eldől, hogy a szavazók többsége felült-e a félelemre épített Fidesz-kampánynak, vagy a józan eszére hallgat, belátja az ország súlyos gondjait és leváltja a kormányt.

 

Olyan kulcs-ágazatokat kell új alapokra helyezni, mint az oktatás és az egészségügy, kőkeményen fel kell venni a harcot a korrupcióval, ugyanakkor ellen kell állni mindenféle betelepítési próbálkozásnak is. S ezt hatékonyan, nem pedig hangosan kell csinálni. A közmédiának újra függetlenné kell válnia, az anyaországon kívül élő magyar közösségekkel pedig a megkapaszkodást és a felemelkedést célzó stratégiai célokat kell kidolgozni, a Felvidék esetében az önrendelkezést tartom elsőrangúnak.

 

Nem kell kiállni a magyarellenes bűnökkel terhelt Smer-kormány mellett, de meg kell ragadni a bérek uniós szintű felzárkóztatásának minden lehetséges eszközét.

 

A Fidesz szatelit szervezeteinek fel kell majd dolgozni a változást, de azt gondoljuk, hogy a közösen megalkotott nemzetstratégiával (amit a Jobbik önálló minisztériumi szintre kíván emelni) nagy munka, de nagy eredmények várnak rájuk is. Bízom a józan többségben, bízom az áprilisi kormányváltásban. Ha sokan elmegyünk szavazni, sikerülni fog!

 

 

Balga Zoltán (a prágai magyarok lelkipásztora)

 

Az anyaországi parlamenti választások közeledtével egyre inkább tudatosítjuk szívünk mélyén, hogy nekünk is döntenünk kell (!), választanunk kell, hogy kit, milyen programot fogunk támogatni szavazatunkkal. A választási kampányok időszakában, amikor is akarva-akaratlanul is szembesülnünk kell a zengzetes szlogenekkel, melyek sok esetben csak az óriásplakátokon érvényesek, krisztusi és nemzeti elköteleződésünk arra késztet bennünket, hogy választásunkkal valóban a közjót mozdítsuk elő.

 

Nem megengedhető, hogy a valóságtól elrugaszkodott, „petárdadurrogtató” szóvirágok – amelyektől amúgy is hangos a világ – józan, keresztény és nemzeti értékeinket támogató döntésünkben befolyásoljanak.

 

Less Károly (független önkormányzati képviselő, Komárom)

 

Minden felvidéki magyar számára nem csak fontos, de meghatározó is a magyarországi választások kimenetele. Nem vagyok a pártoskodás híve. Ez a kampány, a hatalomért folytatott harc egyre durvább méreteket ölt, mely megosztja, atomizálja a társadalmat. Veszekedést, gyűlöletet szül. Ez a fajta mocskolódás átnyúlik a gúnyhatárokon túlra is.

 

Személy szerint bízom a nemzeti, keresztény oldal fölényében és a baloldal szavazatvesztésében. Naivan szólva szívesen látnék egy Fidesz-Jobbik koalíciót.

 

Dian Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!