Donald Trump előzőleg tett bejelentéseinek megfelelően ma éjjel megkezdődött Szíria bombázása. Orosz hírügynökségek szerint több mint 100 rakétát lőttek ki. Nagy-Britannia és Franciaország az USA mellett vesz részt a légicsapásokban.

 

Több szír kormányzati célpontot bombáztak az amerikai-francia-brit koalíció repülői, főleg vélt vegyifegyver-raktárakat. A légicsapások a dúmai vegyifegyver-támadás után egy héttel zajlottak.

 

Donald Trump amerikai elnök már korábban jelezte, hogy a vegyitámadás nem maradhat viszonzatlan, ezért légicsapásokat rendelt el, és a térségbe vezényelte hadihajói egy részét. Oroszország figyelmeztette, hogy Trump a világbékét kockáztatja. Egyelőre azonban Moszkva csak bíráló nyilatkozatokat tett, amelyek szerint a csapások „nem maradnak következmények nélkül”.

 

 hirdetes_810x300  

 

Közép-Európai idő szerint ma korahajnali 2:00-kor Trump elnök a Fehér Házban úgy nyilatkozott:

 

„Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok elkötelezték magukat a barbárság és brutalitás ellen vívott igazságos harc mellett. (…) A mi akciónk célja ma este, hogy precedensértékűen elrettentsünk mindenkit a vegyifegyverek előállításától és felhasználásától.”

 

A mostani légicsapás-sorozat a legjelentősebb amerikai (vagy inkább nyugati) katonai beavatkozás Szíriában a polgárháború kitörése óta eltelt 7 év évben.

 

A célpontok között lehetett a Damaszkuszi Tudományos Kutatóintézet, amely állítólag vegyi és biológiai fegyverek kutatásával is foglalkozott. Korábban napvilágot láttak olyan hírek, miszerint Homsz városától nyugatra is van egy nagyobb vegyiraktár.

 

 

A szír kormányerők sajtóközleményei szerint légvédelmük több mint egy tucat rakétát lőtt le, és csak a damaszkuszi kutatóintézet sérült meg. Hozzátették, három polgári személy sebesült meg Homszban.

 

Amerikai oldalon a nyilatkozatok szerint nem történt veszteség. Trump saját közleményében úgy fogalmazott, hogy Amerika kész mindaddig fenntartani a válaszcsapásokat, míg a szír rezsim le nem számol a tiltott vegyi anyagok használatával.

 

Brit források szerint az USA olyan célpontokat határozott meg a támadásban, amelyek „mérséklik” annak kockázatát, hogy orosz áldozatai is legyenek a hadműveletnek. A Pentagon azt állítja, hogy Moszkva nem kapta meg előre tőlük a célpontokat.

 

Tavaly a Trump adminisztráció 59 rakétát lőtt ki szír célpontokra, miután az gáztámadást hajtott végre a civil lakosság ellen is, amelyben több mint 80 ember vesztette életét. Most a koalíciós erők kétszer ennyi rakétát vetettek be.

 

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: CNN.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!