FőoldKim Dzsongun észak-koreai vezető ma bejelentette, hogy felfüggeszt minden nukleáris és nem nukleáris rakétatesztet, és lezárja a nukleáris teszthelyszínt.

 

„Április 21-től Észak-Korea leállítja a nukleáris teszteket és az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztjeit”

 

Adta hírül az észak-koreai állami televízió. Kim Dzsongun bejelentése szerint nincs szükség további tesztekre, mert „az ország nukleáris képességeit már ellenőrizték”. A diktátor úgy fogalmazott: a nukleáris tesztek helyszínét lezárják, elvégezte a küldetését. A rakétatesztek felszámolása pedig lehetővé teszi – jelentette az állami tévé – hogy a gazdasági célok erősítésére irányítsák a forrásokat.

 

A meglepő bejelentésre néhány hónappal a történelmi jelentőség USA – Észak-Korea csúcstalálkozó előtt került sor. Kim Dzsongun Donald Trump amerikai elnökkel ül tárgyalóasztalhoz, valamikor a nyár első felében.

 hirdetes_400x285  

 

Jövő héten az észak-koreai diktátor a dél-koreai elnökkel találkozik. Ilyen szintű diplomáciai tárgyalásra a két Korea között már jó ideje nem volt példa.

 

Kim Dzsongun mai bejelentését az USA és az Európai Unió is kitörő örömmel fogadta. Dél-Korea szerint a lépés „rendkívül jó környezetet teremt a közelgő Phenjan-Washington találkozónak”.

 

A dolog árnyékosabb oldala, hogy bár a teszteket felfüggesztette, nincs jele annak, hogy Észak-Korea hajlandó megválni eddig felhalmozott fegyverkészletétől. Ahogy azt sem lehet most még tudni, hogy ha hajlandó tőlük megválni, kiknek adja oda.

 

Szakértők szerint a meglepő bejelentés okai mögött az áll, hogy Kim Dzsongun a közelgő Phenjan-Washington csúcstalálkozóval olyan dolgot készül megvalósulni, ami eddig apjának (Kim Dzsongilnek) sem nagyapjának (Kim Ir Szennek) nem sikerült, és elég jelentős eredmény ahhoz, hogy ne érezze szükségét a további erőfitogtatásnak.

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!