Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a holland Trouw napilapnak adott, szombaton közölt interjújában kijelentette, hogy „Európának és Oroszországnak újra kell építenie kapcsolatait”, illetve „maga  mögött kell hagynia a hidegháborús retorikát”.

 

„Vlagyimir Putyin barátomat – mert évekig barátok voltunk, még ha ma nem is mondhatjuk ki, hogy Putyin a barátunk” – nagyon kellemetlenül érintette Barack Obama amerikai elnök egyik, 2014-ben Hágában elhangzott kijelentése, miszerint Oroszország csak regionális hatalom”

 

Mint mondta, ha van ország, ami nem „csak regionális hatalom”, az Oroszország. Hozzátette, Európának meg kell tanulnia „egyenlő alapon, szemmagasságban” beszélni az oroszokkal.

 

„Új kapcsolatot kell teremteni Moszkvával. (…) Oroszország fontos szereplő, nélküle nincs európai biztonságpolitika”.

 

  hirdetes_300x300   

Juncker kijelentése épp azokban az időkben hangzottak el, amikor az EU és Moszkva kapcsolata a szíriai légicsapások és a brit idegméreggel elkövetett merénylet miatt fagypont alá süllyedtek. Ugyanakkor, az Unión belül egyre hangosabbak azok a vélemények, amelyek szerint Európa súlya túlságosan kicsi a világpolitika színpadán, és ezt mihamarabb orvosolni kell.

 

„Mi Európaiak néha úgy gondoljuk, hogy mi vagyunk a világ közepe. Elfelejtjük, hogy a világegyetem egy kicsi és gyenge része vagyunk csupán. Gazdasági hatalmunkat elveszítjük. Lassan de biztosan csökken a globális GDP-ből való részesedésünk – 25 százalékról 16-18 százalékra. (…) Demográfiai szempontból is a vesztes oldalon állunk. Kulturálisan létezünk, de nem vagyunk dominánsak. Ezért mindenkit nagyobb szerénységre szólítok fel”

 

fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: trouw.nl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!