Elmozdulás lehet a magyar-ukrán vitában. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és ukrán kollégája, Pavlo Klimkin június közepén tárgyalóasztalhoz ülnek. Egyelőre a részletekről még folyik a tárgyalás, ám azt már most tudni, hogy a találkozó témája a kárpátaljai kisebbség nyelvi és oktatási jogainak védelme lesz.

 

Ukrajna előbb a kisebbségi nyelven történő oktatást korlátozta, most pedig olyan törvényen dolgozik, ami elvenné azoktól az ukrán állampolgárságot, akik más ország útlevelével is rendelkeznek.

 

Az intézkedés nyilvánvalóan az orosz kisebbségre irányul elsősorban, ám járulékos veszteségként minden kisebbség viselné negatív következményeit – köztük a nagyszámú ukrajnai magyar és lengyel nemzetrészek is.

 

 hirdetes_810x300  

„Találkozunk, lehet, hogy Kijevben, lehet, hogy Budapesten, de valószínűleg mindenki örülne, ha a tárgyalásra Beregszászon kerülne sor. A két külügyminiszter, két oktatási miniszter és a [kárpátaljai] magyar kisebbség két képviselője lesz jelent, hogy végre megoldást találjunk magyar származású polgáraink számra”

 

nyilatkozta New Yorkban Klimkin kedden, miután találkozott Szijjártóval.

 

Szijjártó: Elvenni valakitől az állampolgárságot, mert megkapja a magyart, nemzetközi jogot sért

 

Függesszék fel az oktatási törvényt

 

Egy másik találkozóra is sor kerül. Az ukrán oktatási minisztérium képviselői és a kárpátaljai magyarok képviselői június 5-én ülnek tárgyalóasztalhoz az Interfax szerint.

 

Az MTI szerint Szijjártó kijelentette, hogy az ukrán féltől azt várják, hogy 2023-ig függessze fel az oktatási törvényt, amely a felsőtagozatos illetve a középiskolás diákok számára már nem teszi lehetővé az anyanyelvi oktatást. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem a balhé, hanem a megoldás” a magyar fél célja.

 

Ukrán oktatási törvény – Ukrán kormányfő: nincs szükség ultimátumokra, az ukránok kellő tisztelettel bánnak partnereikkel

 

Stoeltenberg: Egyensúlyt kell találni

 

Magyarország a magyar kisebbséget is sújtó ukrán törvények miatt blokkolja Ukrajna NATO-hoz való közeledését. Jens Stoeltenberg NATO-főtitkár már többször felszólította Budapestet és Kijevet, hogy rendezzék vitás ügyeiket, hogy Ukrajna és a NATO továbbléphessen a mélyebb együttműködés felé.

 

Legutóbbi nyilatkozatában igyekezett semleges álláspontot képviselni. Május 28-án, hétfőn, Varsóban, a kétoldalú NATO-Ukrajna bizottsági ülés előtti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

 

„A NATO erős politikai és erős gyakorlati támogatás kínál Ukrajnának, mert Ukrajna egy nagyra értékelt partner. (…) Sürgetem Ukrajnát és Magyarországot a közös megoldás megtalálásában. (…) Ez nemzeti kisebbségek nyelvhasználata védelmének teljesítéséről szól, ugyanakkor, természetesen minden országnak legitim elvárása biztosítani, hogy állampolgárai bírják az állam nyelvét. Ez egy olyan dilemma, amit több ország esetében is láthatunk, de úgy vélem, meg lehet találni a két elképzelés közti egyensúlyt”

 

Körkép.sk

Nyitókép: irishtimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!