Vegyesen ítélik meg a világsajtó munkatársai a Babcsenko-ügyet. Még a nyugati újságírók is elítélték az újságíró ukrán Biztonsági Szolgálat által megrendezett halálát. Szerintük ezzel csak az oroszok malmára hajtják a vizet. Nem meglepő módon a Moszkvával igen baráti kapcsolatokat ápoló SNS párelnöke már meg is szólalt az ügy kapcsán.

 

Babcsenko halálát az ukrán Biztonsági Szolgálat rendezte meg, állítólag azzal a céllal, hogy elfogja azokat, akik valóban az orosz származású újságíró életére törnek. A hatóságok le is tartóztattak egy ukrán férfit, aki  – megint csak az ő verziójuk szerint – az orosz titkosszolgálat megbízásából akarta meggyilkolni a Kremllel szemben igen kritikusan író újságírót.

 

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi sajtószervezet elítélte Babcsenkot és az ukrán hatóságok fellépését is. A titkosszolgálatok ilyen mértékű manipulációja szerintük új fejezetet nyitott az információs hadviselésben. Felháborodásukat csak fokozta, hogy egy újságírót vontak be a hamis hírgyártásban.

 

 hirdetes_810x300  

Ezzel nem ténylegesen a gyilkossági kísérletre utalnak, hanem arra, hogy megrendeztek egy gyilkosságot egy másik megakadályozása miatt. Ráadásul politikai tőkét akartak kovácsolni belőle, amivel csak újabb fegyvert adtak Moszkva kezébe: ha legközelebb valóban megölnének valakit, akkor a Kreml nyugodtan mondhatja azt, hogy lehet, hogy csak megrendezték.

 

Babcsenkó egy „idióta”

 

A nemzetközi Újságírók Védelmét Felügyelő Bizottság szintén kifakadt a kijevi vezetésre a „precedens nélküli” eljárás miatt, és magyarázatot követelnek.

 

A nyugati újságírók is felháborodtak az ügyön.

 

„Provokáció és cirkusz. Természetes, hogy Oroszországot vádolták meg, anélkül, hogy az esetet kivizsgálták volna. Ukrajna Babcsenko halálának megrendezésével  hatalmas ajándékot nyújtott át Moszkvának”

 

mondta Alec Ruhn, a brit The Daily Telegraph oroszországi tudósítója. A Financial Times moszkvai tudósítója, Max Seddon még élesebben fogalmazott:

 

„Babcsenko egy idióta, és mi mindannyian szamarak vagyunk, hogy elhittük (…) Nem tudom megítélni, hogy a legzseniálisabb vagy a leghülyébb hír volt-e, amit valaha hallottam. Azt hiszem, mindkettő”.

 

Mark Galeotti elemző szerint Moszkva remek érvet kapott a kezébe jövőre nézve.

 

„Ha valaki mást is megölnek, Oroszország kijátszhatja ezt a kártyát, felvetve a kérdést, valóban meghalt-e az illető. (…) Ukrajna megrendezett egy gyilkosságot és Oroszországot vádolta meg vele. Tűzzel harcol tűz ellen, de közben felégeti a saját háza táját is”

 

Danko: a szlovák külügy most nem dughatja homokba a fejét

 

Andrej Danko, az orosz álláspontot kivétel nélkül támogató SNS-es szlovák házelnök szerint „érzéketlen dolog széles mosollyal megjelenni a sajtótájékoztatón és bejelenteni, hogy élek”. Danko véleménye szerint a helyzet eszkalálódhatott volna, és egyetlen élet megmentése érdekében többen hallhattak volna meg.

 

„Nézzék meg, hogy megromlott az EU és Oroszország kapcsolata. Ezért, már bocsánat, nem éri meg”

 

mondta. Hozzátette, hogy Ukrajna, mint egy olyan ország, amely az EU tagja akar lenni, most átlépett egy határt. Egyúttal felszólította a szlovák külügyet, hogy csatlakozzon a tüntető állásponthoz az ukrán hatóságokkal szemben.

 

„Nem akarom, hogy külügyminisztérium a homokba dugja a fejét.”

 

Hnonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!