Egy, a múlt héten bemutatott színházi előadás verte a biztosítékot olyannyira Csehországban, hogy politikai ügy lett belőle. A brünni Husa na Provázku nevá színház mutatta be a Naše násilí a vaše násilí (szabad fordításban: A mi erőszakunk és a ti erőszakotok) című darabot, amelynek egyik jelenetében a töviskoszorús Jézus megerőszakol egy muszlim nőt.

 

A liberális sajtóban „ultrakonzervatív” keresztényeknek nevezett Slušní lidé (Tisztességes Emberek) a színpadon felállva élőlánccal próbálták megakadályozni a darab bemutatását, ám nem jártak sikerrel. A május 26-án, a Színházi Világ 2018 nevű rendezvény keretében egy szlovén társulat mutathatta be a darabot, a rendezője Oliver Frljiče.

 

A Tisztességes Emberek tiltakozása miatt a helyszínre a rohamrendőrök is kivonultak. A darabot végül végigjátszhatták a színészek, a rendezvény is befejeződött, de az indulatuk bő egy hét után sem csillapodnak.

 

 hirdetes_400x285  

 

Az élőláncot alkotó tiltakozók oldalára állt Csehország egyik népszerű énekese, Olivie Žižková, aki migránsellenes nézeteiről is ismert. A bemutató napján Tomio Okamura (az SPD parlamenti párt elnöke, akit szintén „populistaként” tartanak számon) szintén elítélte az előadást, és felvetett az állami támogatás megvonását a színháztól – mivel az adófizetők pénzéből ilyen előadásokat ne támogassanak.

 

Legutóbbi pedig Miloš Zeman cseh államfő szállt be a vitába azzal, hogy meg kell volnni minden állami támogatás a Husa na provázku színháztól.

 

 

 

 

Körkép.sk, iDnes.sk

Nyitókép: twitter/tomio okamura

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!