Venezuelában háború nélkül is háborús viszonyok uralkodnak. A dél-amerikai ország, amely egykor a legjobb kitörési lehetőségekkel rendelkezett, mára olyan súlyos gazdasági problémákkal küzd, ami csak háborús időkben tapasztalható.

 

Az infláció mértéke 6000 százalékos, a bankjegyeket a piacon nem darabra, hanem kilóban számolják, az elértéktelenedés egyre súlyosabb mértékű. Mindez általános élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal párosul.

 

A statisztikák szerint a lakosság két harmada alultáplált, a népesség átlagos súlya 20 kilogrammal csökkent a gazdasági válság kitörése óta. Tömegek indultak meg Kolumbia felé a jobb élet reményében, miközben tavaly tömegek nem tudtak volna kijutni az országból – vagy a határok lezárása miatt, vagy azért, mert nem kaptak vízumot, hogy elhagyják az országot.

 

 hirdetes_300x300  

Sorsukra hagyott gyerekek

 

A szociális rendszer gyakorlatilag összeomlott. Nicolas Maduro elnök néhány hónapja a tévéből „osztotta jótanácsait” a lakosságnak, hogyan tudnak a fővárosban is élelmiszerhez jutni: tartsanak nyulat és termesszenek zöldséget a lépcsőházakban.

 

Venezuelában élőktől tudtuk meg, hogy Caracasban az a hír járja, hogy a kubai-venezuelai szövetség jegyében konténerekben jelentős tételű élelmiszerszállítmányok mennek Venezuelából Kubába, miközben a lakosság éhezik. Az országból távozni kényszerült tehetősebbek pedig most külföldről próbálnak segélycsomagokat eljuttatni az egyházakhoz, templomokhoz.

 

A Körkép.sk információi szerint ez utóbbiak egyre nagyobb kihívással szembesülnek Venezuelában. Az éhezés miatt elkeseredett szülők gyakran a sorsára hagyják a gyerekeiket, vagy eleve a templomokhoz viszik őket abban a reményben, hogy ott lesz esélyük a túlélésre. Kezdenek tehát megtelni a templomok gyerekekkel, akiknek ellátását az egyház sem tudja biztosítani.

 

A fenti értesülések fényében nem meglepő, hogy az országban hatalmas méreteket ölt a bűnözés. A rablások mindennaposak.

 

A szavazatok kétharmada mégis Maduroé

 

Ilyen körülmények között sikerült megnyernie a választásokat Nicolas Maduronak és kormányának, mégpedig 68 százalékos eredménnyel. Nem véletlenül nevezte az USA mellett az EU és a dél-amerikai országok többsége is elcsalt választásnak az idei venezuelai voksolást.

 

A The Atlantic diplomáciai szakportál szerint Maduro eddig sem tudott komoly eredményeket felmutatni kormányzati ideje alatt a válság elmélyülésén kívül. Egyedül abból tudott profitálni, hogy Hugo Chávez egykori diktátor politikájának továbbvivőjeként határozta meg magát.

 

Érdekes adalék, hogy az ország szinte egyetlen bevételi forrása a kőolaj. A terület gazdag más ásványi kincsekben is, például ércekben, ezeket az ágazatokat azonban a kormányzat hosszú ideje elhanyagolta, így nem tudtak felfutni. Venezuela nem hivatalos bevétele pedig a kokain. Nem csak előállítóként, de fontos tranzitországként is számon tartják. Az ország északi tengerpartján lévő apró szigetek fontos útvonalat jelentenek a csempészek számára, akik Észak-Amerikába szeretnék eljuttatni az kábítószert.

 

Csak kőolaj, más semmi

 

Venezuela rendelezik a világon a legnagyobb olajtartalékokkal (nagyjából 207 milliárd hordónyival). Az elmúlt száz évben ez volt a venezuelai gazdaság hajtóereje. Az 1920-as években olyan jövedelmező volt, hogy még az alapvető mezőgazdaságot is kezdte kiszorítani, és mára olyannyira kiszolgáltatottá vált a fekete arany értékesítésének, hogy annak árcsökkenése könnyedén padlóra küldheti a gazdaságot – ez történt az elmúlt években.

 

A „nagy előd”, Hugo Chavez baloldali elnökként vezette a szociális támogatási rendszert, amivel rendkívüli népszerűségre tett szert. Ám a ’80-as évek nagy olajárzuhanásakor kénytelen volt azokat megnyirbálni – hogy aztán az olajár felívelésével azonnal vissza is állítsa őket.

 

Venezuelában azóta is az elnökök népszerűsége rendkívüli mértékben függ a gazdasági teljesítménytől – lévén, hogy egyetlen ágazat köré összpontosulnak bevételei. Ezért is gyanús, hogy egy ennyi hibát elkövető elnök képes megszerezni a szavazatok 68 százalékát.

 

Körkép.sk, GeopoliticalFutures.com, Atlantic.com

Nyitókép: geopoliticalfutures.com

Megosztás:
Címkék: Főoldal Venezuela

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!