Angela Merkel (CDU) német kancellár és Horst Seehofer (CSU) német belügyminiszter kompromisszumra jutott a migrációs politikát illetően, amely az elmúlt hetekben belpolitikai válságot okozott Németországban. Merkel és Seehofer hétfőn este ültek tárgyalóasztalhoz.

 

A megállapodás feltételei szerint Berlin migrációs tranzitzónákat hoz létre az ország déli határai mentén, ezekben helyeznék el az illegális bevándorlókat, akik nem hagyhatnák el azt a menekültkérelmük elbírálásáig. Az ott tartózkodókra gyorsított menedékkérelmi elbírálás, illetve annak elutasítása esetén gyorsított kiutasításai eljárás vonatkozna. Az ország más részében regisztrált menekültek is ilyen tranzitzónákba kerülnek, amelyek a repterekéhez hasonló extraterritoriális joghatály alá esnének.

 

Az elutasított menekülteket elvileg visszaküldik abba az országba, ahol beléptek az EU-területére, pontos részletek azonban még nem ismertek.

 

 hirdetes_810x300  

„Kemény küzdelem és nehéz napok után ez egy jó kompromisszum” – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy a megállapodás lehetővé teszi az európai partnerek jóindulatának megőrzését.

 

Megállapodás született migrációs ügyben az EU-csúcson – de kemény viták zajlanak majd a folytatásról

 

A kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt (?)

 

A két kormánypárt egyezségét a harmadik koalíciós partner, a szociáldemokrata SPD még nem hagyta jóvá. Ha rábólintanak, az enyhülést hozhat a menekültügyi kérdés miatt kirobbant belpolitikai válságban, amelynek árnyéka bizonyos szempontból a tavaly őszi német választások óta rávetül a pártokra.

 

A jelenlegi kompomisszum mindkét fél (Merkel és Seehofer) számára lehetővé teszi, hogy eredményként és sikerként mutassák azt be. Seehofer érvényre juttatta a nem menekült illegális bevándorlók gyorsított kiutasítására vonatkozó elképzelését, Merkel pedig elkerülte a nemzetközi feszültséget, amit a CSU eredeti terve okozott volna, elsősorban Ausztriával.

 

A német kormány régen nem volt ilyen közel a bukáshoz, ráadásul a vita ezúttal a CDU és a CSU több mint 70 évre visszatekintő politikai együttműködésének végét is jelentette volna. Az elmúlt hetekben Seehofer több ultimátumot is adott Merkelnek, majd a válság eszkalálódott az uniós csúcs után, hogy Seehofer bejelentette, hajlandó lemondani pártelnöki és belügyminiszteri posztjáról is.

 

Alighogy visszaszerezte, Merkel megint kezdi elveszteni az irányítást: A V4 cáfolta, hogy migránsokat fogadna vissza

 

Választási előjáték

 

Kemény nyilatkozatháború indult, amelyben a CSU is megosztottságot mutatott. Sorra jöttek a nyilatkozatok a bajor tartományi párt politikusaitól, akik bírálták a pártvezért fenyegetőzései miatt. A vita eldurvulásáért sokan azonban a bajor tartományi elnököt, Markus Södert vádolják. Ő hétfőn már azt nyilatkozta, hogy elkötelezett a német nagykoalíció megtartása mellett.

 

Az SPD képviselői természetesen a nyugdíjas korú Seehofer távozását látták volna a legjobb megoldásnak. Belügyminiszteri kinevezését baloldalon a legtöbben elégedetlenséggel nézték.

 

Bajorországban a migrációs intézkedések a közelgő tartományi választások kampányának részévé váltak. Bár a CSU még mindig abszolút többséget szerzett a régióban, a tavalyi választásokon rengetegen pártoltak el tőlük a bevándorlás-ellenes AfD-hez. Így megindult a harc a választókért, és úgy tűnik, a pártvezetésért is.

 

A CSU politikusai az elmúlt hét nap kemény vitái után hétfőn sikerrel bírták rá Seehofert, hogy még egyszer üljön tárgyalóasztalhoz Merkellel. A találkozó előtt a bajor politikus azonban leplezetlenül kemény hangnemben tette nyilvánvalóvá: nem hagyja, hogy az diktáljon neki, aki csak ő miatta lehetett újra kancellár.

 

Az Aquarius beírta magát a történelemkönyvekbe: nemzeteket ugrasztott össze, és megdöntheti a német kormányt

 

Körkép.sk, Teraz.sk, Politico.eu

Nyitókép: twitter/pixzoo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!