Nagyon sok szlovákiai számára Horvátország a hagyományos nyári üdüléssel egyenlő. Megannyian képesek szinte minden évben visszatérni az Adriai-tengerhez.

 

Az egykori Jugoszlávia állama nagyon gyorsan alkalmazkodott a nemzetközi idegenforgalmi csúcsnyaralóhely szerepéhez, hiszen 2017 januárjától május végéig 11,6 millió turista éjszakázott a délkelet-európai államban. A 2016-os évvel összehasonlítva ez 39%-os emelkedést jelent – írja az iDnes.cz.

 

Az egyetlen negatívum azonban az, hogy Horvátországban gyors iramban nőnek az árak. Sok helyen akár 10%-kal is.

 

 hirdetes_300x300  

Rovinj már Dubrovnik nyomába ért

 

Húsz évvel ezelőtt az isztriai Rovinj még a legolcsóbb, két- és háromcsillagos kategóriába tartozott. A 60-as évekből származó hotelek egyszerű szobákat és szolgáltatásokat kínáltak kedvező árakért.

 

Azóta a város Dubrovnik után szintén Horvátország legnépszerűbb úti céljai közé tartozik. A hotelek magas szintű szolgáltatásokat nyújtanak, s általában négy- és ötcsillagos hoteleknél alacsonyabban értékelt hoteleket már aligha találunk.

 

A helyiek egyáltalán nem értik ezt a politikát. Az egykori olcsó hotelekben megszálló vendégek szinte tömegesen szállnak meg a privát apartmanokban és szobákban, ám ezzel nagyon gyorsan meg is emelkedik az áruk“ – magyarázza a portálnak az egyik szállásadó, Zvezdana.

 

2009-ben egy körülbelül 70 négyzetméteres tágas apartmanért megközelítőleg 50 eurót fizettünk. Tavaly ugyanolyan apartmanért 80 eurót fizettünk, idén pedig a szállásadó már 100 eurót kér“ – tájékoztatta a portált az egyik cseh turista.

 

Az áremelkedést már a németek is érzik

 

A jelentős áremelkedés már a németeket sem hagyja hidegen. Egy drezdai házaspár elmondásából kiderül, hogy egy kis, 20 négyzetméteres, földszinten elhelyezkedő stúdióért egy éjszakára 60 eurót fizet.

 

A magas árakkal kapcsolatos probléma Dalmáciában is jelen van. Ezt Robert Vindiš is megerősítette, aki már hosszú ideje lakik Zágrábban. Az ismerőseinek minden évben Közép- és Dél-Dalmáciában intéz szállás, s ő is azt tapasztalta, hogy egyre drágábban lehet szálláshoz jutni.

 

A drágulási trend azonban a tengerpart mentén fekvő éttermekbe is beáramlott. „Az árak szinte egyenlők a németországiakkal. Főleg az üdülőközpontokban. Abban a pillanatban, hogy valaki elhagyja a turistaközpontokat, normális árakért is lehet étkezni. Omisban egy egyszerű vacsoráért négy felnőttre és két gyerekre 80 eurót fizetünk“ – mondta egy bajor turista.

 

Omisban egy radlerért 4 eurót fizettem. Ez már egy tisztességes német ár“ – teszi hozzá.

 

Azok, akik spórolni szeretnének a nyaralásuk során, ajánlatos, ha inkább a közértben és a szupermarketekben vásárolnak be.

 

 

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iStockphoto

 

Szennyezett az Adria Dubrovniknál. Tilos a fürdés!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.