Mind a 12 fiú és az edzőjük is „nagyon jó pszichikai állapotban“ van – mondta a thai fiatalok kezelőorvos azután, hogy tegnap több mint két hét után kimentették a barlangban rekedt fiatalokat.

 

Ez annak is köszönhető, hogy egész idő alatt együtt voltak és segítették egymást“ – tájékoztatott a helyi egészségügyi képviselő, Tchoncsai Lertvilairattanapong a kórházban adott sajtótájékoztatón.

 

Mindegyikük jó fizikai állapotban van, nincs lázuk és súlyos fertőzést sem kaptak. Hármuknál diagnosztizáltak tüdőinfekciót, de ez a megbetegedés sem komoly“ – pontosított.

 

 hirdetes_300x300  

Lertvilairattanapong elmondása szerint a 12 fiút és a 25 éves edzőjüket egy hétig még biztosan kórházban tartják, hogy az orvosok meggyőződjenek arról, megfelelő ellátásban részesítették őket.

 

A thai fiúk így sajnos nem tudnak elutazni a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi oroszországi döntőjére, ahova a FIFA elnöke, Gianni Infantino hívta meg őket. Az orvosok elmondása szerint a meccset csupán a tévében követhetik figyelemmel.

 

Nemzeti hős lett a thai fiúk edzője

 

A barlangban rekedt thai gyerekek edzőjét eközben nemzeti hősként ünneplik. Ha ő nem lett volna, akkor a gyerekek minden bizonnyal nem élték volna túl azt a 17 napot, amit a Tham Luang barlangrendszerben töltöttek.

 

Sztoikus nyugalmát abban a helyzetben is megőrizte, amikor az emberek többségén eluralkodott volna a pánik. Ehelyett inkább meditált. Annak ellenére, hogy az elején az egész helyzet reménytelennek tűnt, ő mégis életben tartotta azt a reményt, hogy mindnyájan élve fogják elhagyni a barlangot.

 

A fiatal focisták edzője, Ekapol Chantawong, aki a 12 gyerekkel együtt a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában raboskodott, nemzeti hős lett. A barlangban utolsóként várt arra, hogy a 12 gyerek biztonságba helyezése után a búvárok őt is kiszabadítsák a barlang fogságából.

 

A szülei és az öccse is meghalt

 

A 25 esztendős Chantawongnak nem volt könnyű élete. Tízévesen szinte az egész családját elvesztette. A falut, ahol élt egy halálos vírus sújtotta, melyet a családtagjai közül egyedült ő élt túl. Chantawongnak ugyanis fokozatosan meghalt az édesapja, az édesanyja és az öccse is. Az árván maradt fiút a nagynénje vette gyámság alá.

 

Éppen Chantawong nagynénje volt az, aki a világsajtónak elmesélte, hogy a gyámsága alá helyezett fiúnak milyen szörnyűségeken kellett átmennie gyerekkorában.

 

Szomorú és magányos fiú volt“ – mondta a nagynéni a The Australian napilapnak. Két évvel a családtagjainak halála után egy buddhista kolostorba küldték, ahol mélyen vallásos férfivá cseperedett. Később pedig egy fiatal csapat edzője lett.

 

A szülők nem akarják feljelenteni

 

Chantawongot a szülőfalujában Ake edzőnek szólították, ami a thai nyelvben szó szerint annyit jelenet, mint „elsőszülött fiú“.

 

Minden bizonnyal a thaiföldi buddhista kolostorban szerzett tapasztalatainak köszönhető az, hogy sikerült életben tartania a barlangban rekedt gyerekeket. Még a mentőakció megkezdése előtt azt mondták a szakemberek, hogy a mentést egyetlen dolog bonyolíthatja – a pánik. Akenek ezt sikerült megakadályoznia, így hála a sztoikus nyugalmának a mentőakció sikeresnek bizonyult.

 

A gyerekeket meditálni tanított a barlangban“ – mondta a nagynéni. Amikor a brit búvárok rátaláltak a 12 focistára és az edzőjükre, a csapat éppen meditált. „Tudom, hogy megőrizte a gyerekek nyugalmát és boldogságát. Nagyon szereti őket, mert ő nagyon fiatalon elveszítette az édesapját“.

 

Ake éppen egy veszélyes időszakban indult a gyerekekkel a barlangban, mégpedig a monszun esőzések idején. A gyerekek szüleitől egy levélben kért elnézést, amit a búvárokkal juttatott felszínre.

 

A thai fiúk szüleinek azonban nem áll szándékukban feljelenti az edzőt. Elmondásuk szerint tudatosították azt, hogyha nem lett volna Ake, akkor a fiúk minden bizonnyal nem élték volna túl ezt az egészet.

 

Aktuality.sk/Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Thai Navy Seals

 

Thaiföldi mentőakció: Az összes gyerek kijutott a barlangból

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!