Augusztus 4-én, egy katonai felvonuláson állítólag egy „dróntámadás” érte Nicolas Maduro venezuelai elnököt. A venezuelai kormány verziója szerint Maduro elnök közelében felrobbant egy drón, amelyre bombát erősítettek.

 

A Stratfor hírszerzőügynökség szerint nem tisztázottak a pontos körülmények, valószínűbb azonban, hogy egy közeli házban bekövetkezett gázrobbanást használnának fel propagandacélokra. Az incidens helyszínétől nem messze egy lakóépülethez tűzoltókat riasztottak egy gázpalack felrobbanása miatt.

 

A FoxNews amerikai hírtévé szerint Maduro épp beszédet mondott a venezuelai népi hadsereg létrejöttének 81 évfordulója alkalmából szervezett katonai rendezvényen, amikor felrobbant az állítólagos drón. A „műsort” élőben adta a tévé is. Maduronak kijelentette, hogy ez egy megtervezett merénylet volt ellen.

 

 hirdetes_810x300  

Venezuela éhezik: Egyetek nyulat és termesszetek zöldséget a lépcsőházban – mondja az ország elnöke

 

Naná, hogy a politikai ellenfelek

 

A merénylet után tett nyilatkozatában a diktátor azt állítja, hogy a venezuelai „szélsőjobb” erők együttműködnek a bogotái (Kolumbia fővárosa) és miamii felforgatókkal, és beleértve Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt is, közösen felelnek a merényletért.

 

Madurónak a „támadás” igencsak kapóra jön. Népszerűsége rendkívüli mélységekbe süllyedt, országában nincs élelmiszer, hatalmas az elvándorlás, hatalmát a drogcsempészethez is köthető hadseregnek és a felfegyverzett, vele szimpatizáló civil csoportoknak köszönheti, akiknek közreműködésével sikerült újabb hat évre megtartani hatalmát.

 

Az elnök testőrei azonnal fedezéket tartottak Maduronak. Láthatóan „igen meglepődtek” a nem várt merénylet miatt. Fotó forrása: Foxnews.com

 

A venezuelai ellenzék eszköztárától nem lenne idegen a robbanószerkezetekkel felszerelt drónok bevetése. Bár ilyen esetre még nem került sor. tavaly Oscar Perez rendőrtiszt gránátokkal támadta egy helikopterről a kormányépületeket abban az időben, amikor némi esély mutatkozott Maduro hatalmának megtörésére.

 

Az ellenzék azonban kifogyott a munícióból, Perez pedig megölték egy összecsapásban. A rendőrtiszt tettei azért kaptak akkora figyelmet, mert korábban amerikai akciófilmekben is szerepelt, hazájában pedig az ellenzék egyik arca volt. Az összecsapást, amelyben végül életét vesztette, élőben közvetítette mobiljáról. Ennek köszönhetően ma azt is tudjuk, hogy támadóik nem akartak foglyokat ejteni.

 

Videóra vette utolsó perceit a venezuelai “Rambo”, az ellenállás legismertebb tagja

 

Propagandagynús

 

A venezuelai kormány verzióját azért is fogadják fenntartásokkal az elemzők, mert a dél-amerikai ország politikusai rutinosan használják az ilyen eseteket propagandára. Hugo Chavez szerint például a CIA juttatott szervezetébe rákos sejteket. Mindenesetre egy magukat „Rövid ujjú inges katonáknak” nevező anonim csoport magára vállalta a támadást. Twitter üzenetükben fura módon elismerik, hogy két drónt küldtek Maduro ellen, de az egyiket a katonák lelőtték.

 

Akárhogy is volt, a merénylet amatörizmusa valószínűleg ugyanazt eredményezi majd, mint a 2016-os török puccskísérlet: a hatalmon levő elnök ezt felhasználva fogja megtisztogatni a hadsereget, és erre hivatkozva fogja majd eltávolítani politikai ellenfeleit.

 

Venezuelában háború nélkül is háborús viszonyok uralkodnak – nyomor, éhezés és elcsalt választások

 

FoxNews.com, Stratfor.com, körkép.sk

Nyitókép: fownews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!