A belügyminisztérium kérvényezte a szlovák kormánygép lengyel légtérbe való belépését a vietnami delegáció hazatérése előtti napon, először a vietnami belügyminisztert megjelölve VIP utasként, majd másnap javítást küldtek a lengyel félnek, amelyben már „a Szlovák Köztársaság belügyminiszterét” tüntették fel.

 

Martin Klus SaS-es parlamenti képviselő, a parlament külügyi bizottságának tagja hozta nyilvánosságra Miroslav Lajčák külügyminiszternek küldött kérdésekre adott váalszokat. A kérdések mindegyike a vietnami emberrablás napján – finoman szólva – igénybe vett kormánygépre vonatkozott.

 

A légtérbe való belépés kérvényének első verzióját 2017. július 25-én keltezték, a második a felszállás napján, 26-án. A két verzió közti különbség lényeges: az államközi egyezség szerint a légtérbe való belépés igényét legalább két nappal az út előtt jelezni kell a lengyel félnek, illetve fontos körülmény, hogy az egyezség szerint nem kell teljes utaslistát leadni, csupán a VIP utas nevét kell feltüntetni.

 

 hirdetes_300x300  

Német bíróság: Szlovákia Hanoiig vitte volna a vietnamiakat, de az emberrablóknak elég volt Moszkva

 

Egyértelmű válaszok

 

Martin Klus kezdeménezésére a parlament külügyi bizottság még augusztus elején küldte el a kérdéseket, amelyre nemrég érkeztek meg a válaszok. A Trinh Xuan Thanh elrablását firtató kérdéslistát Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter írta alá. A válaszokból adódóan a minisztert valószínűleg személyes meghallgatásra hívják a bizottság elé.

 

„A megszokott gyakorlat szerint és a kölcsönösség elve alapján a légtérbe való belépésre vonatkozó kérvényt Lengyelországnak két nappal a tervezett repülőút előtt szokás elküldeni. A szóban forgó repülőút kérvénye a lengyel fél részéről július 25-én volt iktatva, majd július 26-án egy módosítást vettek nyilvántartásba”

 

írja Lajčák a válaszaiban. Arra a kérdésre, hogy a hivatalos dokumentumban mivel indokolták a kérvényt és milyen uticélt jelöltek meg, a miniszter azt írta:

 

„Az első kérvényben (…) indoklásként a következőt jelölték meg: ’Vietnam belügyekért és biztonságért felelős minisztere’. Később a kérvényt a belügyminisztérium légügyi osztálya módosította, és a átrepülés okaként az írták: ’a Szlovák Köztársaság belügyminiszterének delegációval együtt történő szállítása Oroszország munkalátogatás céljából”.

 

A válaszból kitűnik, hogy a második kérvényben már meg sem említik, hogy vietnami delegációról volt szó. Mint említettük, hogy az átrepülési engedélyhez nem szükséges leadni az utaslistát. Arra a konkrét kérdésre, hogy Robert Kaliňák akkori belügyminiszter rajta volt-e a gépen, Lajčák úgy válaszol:

 

„A módosított kérvényben Szlovákia belügyminisztere szerepelt”

 

A szlovák külügyminiszter azt is elmondta, hogy az emberrablási ügy miatt jelentősen romlottak a vietnami-szlovák kapcsolatok. A pozsonyi vietnami nagykövetet a szlovák külügy megbeszélésre kétszer is bekérette, ám az ő válaszait a tárca nem találta kielégítőnek.

 

Lajčák azt is kijelentette, hogy ha Hanoi nem ad kielégítő választ az emberrablási ügyre, akkor a jelenleg betöltetlen hanoi szlovák nagykövet posztja üresen marad.

 

Kicsoda Thanh, miért menekült Németországba, és mit keresett Kaliňák Hanoiban az emberrablás előtt

 

Sme.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!