Az Alapajogokért központ tanulmányában összegyűjtötte a Sargentini-jelentés „10+1 tévedését”. A Magyarországot politikai okokból elmarasztaló jelentésről ma délután 15:00-tól vitáznak az Európai Parlamentben, a jelentés alapján elindítandó 7. cikkely „bevetéséről” pedig holnap szavaznak.

 

„Az Európai Parlament történetében először fordul elő, hogy a képviselőknek arról kell dönteniük, megindítják-e az Unió alapértékeinek szisztematikus megsértése esetére létrehozott eljárást. A testület sikamlós területre tévedt, hiszen az olyan elvont, konkrét jogi definíció híján lévő fogalmaknak, mint a demokrácia vagy a jogállamiság, még az egyes tagállamokon belül sincs általánosan elfogadott tartalmuk. Olyan mérce pedig, amelyet minden nemzetállam maradéktalanul elfogadna, értelemszerűen nem is létezhet, hiszen az uniós országok eltérő kulturális, történelmi hagyományai miatt nincs két teljesen azonos államberendezkedés vagy jogrend. Mindezek alapján valójában inkább annak áll fenn a veszélye, hogy a jogállamiság tartalmának a liberális ideológia mentén történő meghatározására formált kizárólagos igény éppen azt a sokszínűséget lehetetleníti el, amely mindig is naggyá tette Európát. Ebből fakadóan pedig a 7. cikkely aktiválása az egész Európai Unió számára beláthatatlan következményekkel járhat.”

 

olvasható a jelentésben. A tanulmány kitér a jelentés előzményeire, jogi tartalmára. A jelentés 10+1 állítására válaszul megírt cáfolatok mindegyike jogi értelmezéssel, és törvényi hivatkozással van ellátva – ami Sargentini-asszony dokumentumáról nem mondható el.

 

 hirdetes_300x300  

A tanulmány azt is kihangsúlyozza, hogy a Sargentini-jelentésben megfogalmazott vádakat Magyarország korábban már sikeresen cáfolta az Európai Bizottság vagy a Velencei Bizottság előtt. A jelentésben megfogalmazott bírálatok nagy része pedig még másodlagosan sem érint uniós hatáskört.

 

Az Alapjogokért kiadványa alapján elmondható, hogy a jelentés nem túl nagy körültekintéssel hivatkozza le állításait. A jogi értelemben egyáltalán nem definiált európai alapértékek, demokrácia, jogállamiság kérdésében Sargentini asszony pedig úgy próbál liberális szemléletmódjának súlyt kölcsönözni, hogy egy egyébként jogi szempontból irreleváns, 2003-ban kelt dokumentumra hivatkozik.

 

A jelentés tehát számos olyan ténybeli tévedést tartalmaz, amelyek egyértelművé teszik, hogy a dokumentum alkalmatlan arra, hogy objektív és elfogulatlan képet nyújtson a magyarországi helyzetről. Az alábbiakban felsorolt hibák korántsem adják a jelentés pontatlanságainak, torzításainak teljeskörű katalógusát, azonban jól érzékeltetik, hogy az abban foglalt vádak mennyire távol állnak a valóságtól – emeli ki az Alapjogokért Központ. A teljes dokumentum alább olvasható:

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!