Oroszország és Izraeli közt jelentős feszültséget szült az orosz katonai repülőgép szír légtérben történő lelövése, amely 14 ember halálát okozta. Mint arról korábban írtunk, egy orosz Iljusin-20 típusú orosz repülőgépet lelőttek egy izraeli, szárazföldi célpontok elleni légicsapás során. Az első orosz híradások arról szóltak, hogy az izraeliek voltak az „elkövetők”, később kiderült, a helyzet nem ennyire egyszerű.

 

A két ország kapcsolatát igencsak próbára tett az incidens, amely során a moszkvai álláspont szerint a szír célpontokat támadó izraeli vadászbombázók egy ott állomásozó, majd a szír bázisról épp távozó orosz Il-20-as repülőgép radarképe mögé bújtak. A szír légvédelem emiatt vette célba a gépet, és lőtte le, 14 ember halálát okozva.

 

Az incidens másnapján, szeptember 18-án Amikam Norkin az izraeli légierő főparancsnoka már Moszkvában. Benjamin Natenjahu izraeli kormányfő saját bevallása szerint azzal a céllal küldte Oroszországba a főparancsnokot, hogy megőrizze a két ország „együttműködő” kapcsolatát, illetve hogy tudassa a Kremllel, továbbra is megvédik állampolgáraikat a szír területen mozgolódó Hezbollahtól és iráni egységektől.

 

 hirdetes_400x285  

Eltűnt a radarról egy orosz katonai repülőgép

 

Feltűnő óvatoskodás

 

Az orosz és az izraeli fél is igyekezett a két ország kapcsolatának jelentőségét hangsúlyozni az ügy kapcsán. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, hogy sem a térségre, sem az orosz-izraeli kapcsolatokra nem lesznek hatással a történtek, mivel ennél jóval összetettebbek a viszonyok:

 

„sem Oroszországnak sem Izraelnek nem érdeke, hogy ebben az érzékeny geopolitikai helyzetben kiéleződjön közöttük a konfliktus.”

 

fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy Szíria kérdésében Tel-Avivnak és Moszkvának vannak közös nevezői, és ez nem titok, együttműködésükkel a sajtó már korábban is foglalkozott.

 

„Amikor Izrael támadta Szíriában a szír célpontokat, úgy támadta azokat, hogy azt az orosz légvédelem látta, de nem végzett ellentevékenységet”

 

mondta. Hozzátette, hogy „ez egy furcsa helyzet hiszen milyen szövetségese Szíriának Oroszország, ha hagyja, hogy izraeli repülőgépek Szíriában szabadon bombázhassanak szíriai célpontokat”

 

Kiemelte, Oroszországnak rendkívül éles hangon és határozottan el kell ítélnie ezt a lépést, hiszen, ha valóban elbújtak az izraeli gépek az orosz felderítőgép radarképe mögé, az nem volt egy korrekt eljárás, mivel ez a gép személyzetének életébe került.

 

„Az is a célja is egy ilyen erős figyelmeztetésnek, hogy erre lehetőleg máskor ne kerüljön sor, de biztos vagyok benne, hogy titkos, vagy zárt, vagy nem nyilvános csatornákon is le fognak ülni egymással az orosz és az izraeli felek”

 

mondta Wagner Péter.

 

Infostart.hu, Körkép.sk

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!