Komoly feszültség forrása lehet Ukrajna és Magyarország között az a rejtettkamerás felvétel, amelyen egy ünnepélyes állampolgársági eskütétel látható a beregszászi magyar konzulátuson. Az ukrán külügyminiszter nemzetbiztonsági kérdésről beszél, a magyar fél pedig a kárpátaljai magyarok megfélemlítéséről. Az ügy valószínűleg nem keltene ekkora feszültséget, ha még nem zajlana teljes gőzzel elnök- és parlamenti választási kampány.

 

„Az ukrán állampolgároknak kiadott magyar útlevelek Kárpátalja régióban kihívást jelentenek az ukrán nemzetbiztonság számára”

 

jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az 1+1 televíziócsatornán, hozzátéve, hogy a kettős állampolgárság „osztogatását” tiltja a Bécsi Konzuli Egyezmény is.

 

A kijelentések előzménye az a rejtettkamerás videó, amelyeket az ukrán titkosszolgálat egyik embere készített, és amelyen az látszik, ahogy kárpátaljai magyarok ünnepélyes keretek közt állampolgársági esküt tesznek.

 hirdetes_810x300  

 

Diplomáciai kardcsörte

 

Klimkin nem tagadja, hogy ez egy politikai ügy, a tévében kijelentette, hogy nem is annyira a kettős állampolgárság kérdéséről van szó, hanem az,hogy a „magyarok mit tehetnek és mit nem ukrán területen”. Klimkin szerint ha Magyarország nem hívja vissza a beregszászi magyar konzult, akkor Ukrajna ki fogja őt utasítani.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a titkosszolgálati felvétel elkészítése, és politikai célokra való felhasználása „kifejezetten barátságtalan” lépés volt, és hangsúlyozta, hogy az ukrán elnökválasztási kampányban a kárpátaljai magyarokat karják felhasználni választási pontszerzésre. Szijjártó jelezte, hogy a magyar konzul kiutasítása „új dimenzióba helyezné” a két ország kapcsolatát. Ez nyilván magával hozná azt is, hogy Magyarország a jelenleginél is jobban megnehezítené Ukrajna nyugati integrációját – bár a jelenlegi ukrán vezetés a magyar kifogások nélkül sem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket.

 

A videó elkészítésének módja sem épp korrekt, az SZBU bírósági végzés nélkül helyezett rejtettkamerás felvételt, mindazonáltal a titkosszolgálatok tagadják, hogy üldöznék „ Kárpátalja régióban élő egyik kisebbség tagjait”.

 

Nem vehetnek el ukránoktól magyar útlevelet

 

Meggyengült pozíciók és ellenségkép-gyártás

 

Az egész botrány időzítése nem véletlen. Ukrajnában teljes gőzzel zajlik az elnökválasztási kampány, amely rendkívül fontos lesz az ország sorsát illetően. Oroszország további lépéseit keleti szomszédunkkal kapcsolatban ez fogja meghatározni.

 

A feszültségkeltés elsősorban a jelenlegi vezetésnek érdeke, ugyanis Petro Porosenko államfő pozíciója a közvélemény-kutatások szerint nem túl kedvező. Az elég megbízhatatlan ukrán felmérések szerint az eddigi legnagyobb befutó Julia Timosenko, akinek népszerűsége 17,8 százalékon áll. Viszonylag jó eredménnyel szerepel pártja, a Batykivscsina (Haza) párt is. Ez azonban kevés azegyfordulós győzelemhez, így a voksolás valószínűleg kétfordulós lesz.

 

Petro Porosenko jelenlegi ukrán elnök jócskán lemaradva a dobogós második. Népszerűségét 8 százalékosra mérték. Persze, a második fordulóban ezek a mutatók már elvesztik jelentőségüket. Elemzők valószínűsítik, hogy Porosenko ott lesz a második fordulóban. Annak ellenére, hogy a jelenlegi Ukrán vezetés retorikában integrálódni akar Nyugat irányába, még most is őrzi a posztszovjet rendszer elemeit, és a felszólítások ellenére is késlekedik a reformokkal.

 

Porosenko célja hogy erős  elnöknek mutatkozhasson, aki megvédi országát a külső támadóktól. Például elutasítja az IMF követelését, hogy az 1,9 milliárdos hitelcsomag fejében meg kell emelni a lakossági gázárakat. Az intézkedésnek nyilván van egy korrupciós háttere is (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat). Az intézkedés azonban rendkívül népszerűtlen lenne, a téma viszont rendkívül jól jön Porosenkónak, aki a média nagy részét is uralja.

 

Az IMF a gázárak növelésére kényszerítené Ukrajnát

 

Korábbi ígéretével ellentétben nem mondott le médiabirodalmáról, közvetlenül ő irányítja a TV5 csatornát. Ráadásul ezen a héten két saját emberét ültette a központi választási bizottságba, hogy saját javára billentse az erőviszonyokat a testületben. Egyúttal, a kormány a múlt héten bejelentette a minimálbér emelését. Porosenko tehát minden rendelkezésére álló eszközt bevet hatalma megtartása érdekében.

 

Az Intellinews háttércikke szerint Ukrajnában az euromajdani forradalom óta alig változott érdemben a politikai berendezkedés. Az oligarchák irányítják az országot, akik rengeteg pénzzel támogatják saját jelöltjeik kampányát, tévécsatornákat birtokolnak, és közvetlen irányítást szereztek számos pártban.

 

Körkép.sk, Ukrinform.net, Intellinews.com

Nyitókép: euromaidanpress.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!