Napokon belül elfoglalják helyüket Szíriában az orosz Sz-300-as légvédelmi rendszerek, amely gyakorlatilag a Földközi Tenger medencéjében minden légi akciót jelentősen megnehezít a kommunikációs rendszerek kiiktatásával. A rakétarendszer telepítése azonban egyúttal a feszültség növekedését is magával hozza.

 

Az orosz döntés, miszerint modern légvédelmi rendszert ad el Szíriának,előzménye az Il-20-as orosz katonai repülőgép lelövésével van kapcsolatban. Az orosz gépet a szír légvédelem lőtte le, természetesen nem szándékosan. Moszkva álláspontja szerint a szír állásokat bombázó izraeli vadászgépek a felelősek a 14 fő személyzet haláláért. A bombázók ugyanis a légicsapás elvégzése után a szír légvédelmi rakétákat megtévesztve a Il-20as radarképe mögé bújtak.

 

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó „nagy hibának” nevezte a rakétarendszer telepítését. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban ezzel kapcsolatban kiemelte, a teljes képhez hozzátartozik, hogy Szíria területén jelentős erőkkel rendelkezik az iráni Hezbollah, amelyet Oroszország és Szíria nem ismer el terroristacsoportként, de amely fenyegetést jelent Izrael számára. Az ő állásaikat támadják rendszeresen az izraeli vadászgépek.

 

 hirdetes_810x300  

Lelőtt orosz repülőgép: Az orosz és izraeli vezetés próbálja elkerülni a feszültség eszkalálódását

 

Ki hibázott? 

 

Szalay Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a Kossuth Rádió ugyanezen műsorában elmondta, hogy az amerikai koalíciós erők által korábban kivitelezett, Szíria elleni légicsapásokkor minden alkalommal felmerült az orosz légvédelmi rendszer telepítésének lehetősége, így a döntés nem újkeletű, mivel a szír légvédelem minősége nem megfelelő. Nem tudja például megkülönböztetni a baráti és ellenséges gépeket egymástól.

 

Gyarmati kifejtette, hogy az nem kérdés, hogy a szír légvédelem véletlenül lőtte le az orosz gépet, de vita folyik arról, hogy ennek mi volt az oka. Az egyik elképzelés szerint az izraeli gépek szándékosan félrevezették a rakétákat, vagy a légvédelem hibázott.

 

Valószínű, hogy a válasz is-is. Gyarmati is kiemelte, hogy a szír légvédelemnek legalábbis kételkednie kellett volna a cél befogásakor, tekintve, hogy egy orosz Il-20-as gép radarképe nagyobb, lassabban repül, ráadásul az izraeliek hasonló géppel nem is rendelkeznek.

 

Sötét fellegek a Közel-Kelet felett: Izraelnek nagyon rosszul jön a szír polgárháború befejeződése

 

Nem kicselezhetetlen, de…

 

Gyarmati azt is elmondta, hogy az Sz-300-as légvédelmi rendszer viszonylag modern, de messze nem a legmodernebb rendszer és szerinte az izraelik nehezebben bár, de ki tudják majd cselezni. Azt is valószínűnek tartja, nem szír katonák, hanem orosz szakemberek fogják majd üzemeltetni. Ez pedig kulcsfontosságú kérdés lesz, mert ha egy olyan komplexumot támadnának meg az izraeli vadászgépek, amelyben orosz katonák szolgálnak, a a két ország kapcsolatára is kockázatot jelenthet.

 

A szír polgárháború kapcsán már többször felmerült, hogy talán véget vethetnek neki a béketárgyalások. Ezzel kapcsolatban Szalay Máté hangsúlyozta, hogy a nagy kérdés az, „érdemben elkezdődtek-e egyáltalán”. Az ENSZ határozat, amely alapján a béketárgyalásokat folytatták, három alapkövetelményt határoztak meg: az új alkotmányt, új választásokat és új, átlátható kormányzati struktúrát. Egy polgárháború közepette azonban ilyen feltételeket aligha lehet teljesíteni.

 

Kulcskérdés: Irán

 

A dolgot bonyolítja, hogy egyáltalán miképp értelmezhető a szélsőséges csoportokat magába foglaló „szír ellenzék”, mi lesz a kurdok sorsa, és Idlib tartomány státusza, amely lényegében a lázadók utolsó bástyája.

 

Szalay hozzátette, hogy Amerika számára nem Bassár el-Aszad szír elnök a konfliktus kulcskérdése, hanem Irán kiszorítása Szíriából, az Iszlám Állam felszámolása és az, hogy az Aszad-rezsim ne használjon vegyi fegyvereket.

 

Gyaramti és Szalay egytértett abban, hogy a konflikus központi elem nem az Aszad-rezsim, hanem Irán. Sem Izrael, sem az USA sem Szaúd-Arábia nem akarja, hogy Damaszkuszban egy iráni befolyás alatt tevékenykedő garnitúra kormányozzon.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!