Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy „határozottan” úgy néz ki, hogy Dzamál Hasogdzsi szaúdi újságíró halott. Közben a világ vezető cégei és Szaúd-Arábia potenciális befektetői sorra mondják le a szaúdi Davos-ként emlegetett pénzügyi konferenciát, ami jelentős érvágást jelent majd a közel-keleti királyság vezetőinek.

 

„Egyre csak dagad a Hasogdzsi-ügy, nehéz lenne bármilyen más forgatókönyvet felvázolni az újságíró eltűnésével kapcsolatban, mint hogy gyilkosság áldozatául esett”

 

– mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 Ma este című műsorának csütörtöki adásában. Szavait alátámasztja az is, hogy a Szaúd-Arábiát elsőszámú közel-keleti szövetségesének tartott USA is a szaúdi vezetést látja a háttérben. Trump „rendkívül súlyos” következményeket helyezett kilátásba, ha bebizonyosodik, hogy valóban a királyság áll az ügy hátterében.

 

Szalai az M1 műsorán hozzátette, hogy az óvatosság mindenképp adekvát, hiszen egy szaúdi–török nyomozóbizottság próbálja felgöngyölíteni a szálakat. A szakértő szerint ez a bizottság minden héten valamilyen új információval fog majd a nyilvánosság elé állni.

 hirdetes_810x300  

 

Ráadásul a török már most is szivárogtatnak információmorzsákat az ügyben, természetesen a szaúdiak terhére.

 

„A török kormány meglepő módon hallgat az ügyben, de a szivárogtatással próbálnak nyomást helyezni Szaúd-Arábiára, jelezve, hogy nekik vannak kézzel fogható bizonyítékaik”

 

mondta. Szerinte bármelyik pillanatban arra ébredhetünk arra, hogy Szaúd-Arábiában valamilyen változás történik a vezetői körökben.

 

Hogyan kényszerítheti térdre egy meggyilkolt újságíró a dúsgazdag szaúdi királyságot?

 

Kegyetlen vallatás és leszámolás

 

Szamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót és publicistának, aki a The Washington Postnak is dolgozott, október 2-án veszett nyoma, miután bement válási papírjait intézni az isztambuli szaúdi konzulátusára. Az időközben Szaúd-Arábiába hazautazó konzul rezidenciáját átvizsgáló török hatóságok szerint videofelvételek is bizonyítják, hogy Hasogdzsit egy aznap a konzulátusra érkezett 15 tagú különítmény brutálisan meggyilkoltak, feldarabolta majd a földi maradványokkal még aznap visszautazott Szaúd-Arábiába.

 

A botrány annál nagyobb, hogy a különítményből többen a szaúdi trónörökös belső köreihez tartoznak. Rijád mindeddig cáfolta, hogy az uralkodóháznak bármilyen köze is lenne az ügyhöz, mindesetre beszédes, hogy a dinasztia különböző ágait képviselő, féltucatnyi vezetőből álló „bölcsek tanácsa” válságtanácskozásra ült össze a szaúdi fővárosban.

 

A Le Figaro francia lap egy szaúdi forrására hivatkozva úgy fogalmazott ezzel foglalkozó cikkében, hogy most a trónörökös sorsa a bölcsek tanácsán múlik.

 

Az utolsó cikk

 

A The Washington Post pedig lehozta Hasogdzsi utolsó cikkét, amelyet épp eltűnését megelőző nap küldött meg a szerkesztőségnek, és amelynek címe Az arab világnak most a véleményszabadságra van a legnagyobb szüksége.

 

„Voltak idők, amikor az újságírók még úgy hitték, hogy az internet megszabadítja az információkat a nyomtatott sajtóhoz köthető cenzúrától és ellenőrzéstől. De ezek a kormányok, amelyeknek a léte függ az információk ellenőrzésétől, agresszívan blokkolták az internetet”

 

– írta Hasogdzsi. Hozzátette: helyi riportereket tartóztattak le és hirdetőkre gyakoroltak nyomást.

 

Hasogdzsi-ügy – A The Washington Post megjelentette az eltűnt újságíró utolsó cikkét

 

Az október 23-25-ére tervezett „szaúdi Davost”, vagyis pénzügyi találkozót sorra lemondják a legfontosabb potenciális befektetők. A szaúdi vezetés épp amiatt engedett az elmúlt hónapokban a reformintézkedéseknek, hogy eleget tegyen a külföldi befektetők elvárásainak, mert pénzre és technológiára van szüksége.

 

A találkozón így nem vesz részt Christine Lagarde, az IMF igazgatója, az Uber és Viacom vezetősége, ahogy a CNN és a Financial Times is elzárkózott a részvételtől. Az amerikai, a francia és a holland pénzügyminiszter, valamint Patrice Caine, a francia úrkutatási és hadiipari mogul vezérigazgatója szintén távolmaradását jelezte.

 

Hirado.hu, Körkép.sk

Nyitókép: nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!