Hadi Tiahjanto indonéz hadseregparancsnok nyilatkozata szerint sikerült rábukkanniuk a LION Air Jáva-tengerbe zuhant Boeig utasszállítógépének roncsaira. A katonák, búvárok és kutatóhajók eddig csak roncsdarabokat, testrészeket találtak. A kutatóegységek a gép törzsét illetve a fekete dobozta akarják mindenképp megtalálni.

 

A repülőgép által lezuhanása előtt küldött adatok szerint a Lion Air JT610-es járata 1479 méteres magasságból kezdett el zuhanni, az utolsó másodpercben 560 km/órás sebességet is elérhette. Az ilyen gépeknél megszokott maximális ereszkedési sebesség 15-szörösével zuhant.

 

Az indonéz hadsereg parancsnoka elmondása szerint egy ígéretesnek tűnő helyszínt már búvárok vizsgálnak át. Túlélőkre már nem számítanak, gyakorlatilag nincs remény arra, hogy a gépről bárki élve kerüljön elő.

 

 hirdetes_300x300  

A Boeing 737-es Max 8 típusú utasszállító 189 emberrel a fedélzetén Jakartából Pangkkal Pinang városába tartott, ám a Jakarta nemzetközi repülőtérről való felszállása után mindössze 13 perccel megszakadt vele a kapcsolat.

 

Az indonéz hatóságok nem sokkal ezután bejelentették, hogy az utasszállító valószínűleg a Jáva-tengerbe zuhant, nem messze a parttól, ahol a tenger mindössze 30-35 méter mély.

 

A Lion Air légitársaság jelezte, hogy a pilóta röviddel a felszállás után nem azonosított technikai problémát észlelt, és engedélyt kért a visszafordulásra. Ráadásul hasonló technikai gond adódott a gép közvetlenül megelőző útján is. A probléma azonban megoldódott, és ezért folytatták az útjukat.

 

A Lion Air fapados légitársaság 1999-ben alakult, de új gépekkel van felszerelve. A most balesetet szenvedő repülőgép 2016-ban készült el az Airbus egyik üzemében. A fekete dobozok utáni hajsza nem véletlen: ha kiderül, hogy műszaki probléma volt a katasztrófa oka, akkor a kártérítést és mentési költségeket a gyártónak kell kifizetni. Ha pilóta-hiba történt, akkor a légitársaságnak.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: wsj.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!