„Valaki mainstream-közelit keresünk” Merkel helyére – jelentették ki a német kormányzó konzervatívok azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb kormányzópárt, az eddig Angela Merkel vezette CDU vasárnap tart konferenciát, amelyen a pártvezetés sorsáról döntenek.

 

„Olyan embert keresünk, aki képes összefogni az embereket” – nyilatkozat Christian Haase (CDU) szövetségi képviselő. Mint mondta, olyan személyre van szükségük, akinek vezetése alatt nemtől és kortól függetlenül megtalálják helyüket a CDU politikai irányában.

 

Angela Merkel, aki 18 évig vezette a CDU-t, hétfőn jelentette be, hogy nem jelölteti magát újra a pártelnöki posztra. A bejelentésre azután került sor, hogy a CDU és a CSU történelmi vereséget szenvedett a hessei és a bajor tartományi választásokon.

 

 hirdetes_810x300  

Merkel ugyanakkor hozzátette, hogy 2021-ig még kancellár akar maradni.

 

Angela Merkel befejezi? A német sajtó szerint nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért

 

Három potenciális utód

 

Jelenleg a DPA hírügynökség három potenciális utódot emelt ki a CDU és a CSU berkeiből. Az egyik Jens Spahn, Németország jelenlegi egészségügyi minisztere, aki állandó jelleggek bírálta Merkel politikáját. A másik Friedrich Merz ügyvéd, a Budestag (szövetségi parlament) konzervatív blokkjának egykori vezetője. A harmadik pedig Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU főtitkára és Merkel egyik közeli szövetségese.

 

Az MTI a legutóbbi felmérésekre hivatkozva azt írja, hogy a németek többsége Friedrich Merzet látná szívesen a CDU élén – 44 százalékos támogatottságot élvez. A második helyen Merkel szövetségese, Kramp-Karrenbauer áll 27 százalékkal. A harmadik helyre szorult 9 százalékkal a Merkel-kritikus Jens Psahn egészségügyi miniszter. Az ő eredménye nem meglepő, a német egészségügy helyzete ottani mércével mérve nem túl rózsás, így mikor ráosztották ezt a miniszteri posztot, gyakorlatilag meg is pecsételték politikai sorsát.

 

A pártvezetésről végleges döntés december 6-8-án születik majd, amikor a CDU Hamburgban tart országos tisztújító kongresszust.

 

Bugár Béla: Sajnálom

 

Merkel döntése nem hozott látható eredményt

 

Merkel bejelentésének egyébként nem volt hatása a CDU és a CSU népszerűségére, vagyis a visszalépése a pártelnöki posztról nem hozott pozitív változást. Ugyanez a forgatókönyv játszódott le a szocdem SPD-ben a történelmi kudarccal végződő országos választásokat követően, ahol a külügyminiszteri ambíciókat dédelgető Martin Schultz intett búcsút a pártvezéri posztnak, az SPD mégsem tudta megállítani népszerűségének zuhanását.

 

A fősodrású média természetesen siratja a migránsválságot katasztrofálisan kezelő Merkel visszavonulását. A Politico.eu brüsszeli hírportál például Miért van szüksége Európának még mindig Merkelre című véleménycikkében azt írja,

 

„Csakúgy, mint Németország számára, Merkel távozása az EU-nak is fordulópontot jelent. Egyetlen vezető sem befolyásolta olyan mértékben az európai történéseket, mint az elmúlt 13 évben Merkel. Lehet, hogy mások építették fel Európát, de kétségtelenül őrá várt a nehezebb feladat, hogy összetartsa. Bármilyen hibákat is követett el a hitel- vagy migránsválság kapcsán, az „Európa királnyője” jelző csak félig nevezhető tréfásnak. Merkel távozása elkerülhetetlenül vákuumot teremt, függetlenül attól, hogy ki foglalja el helyét a német politikai piramis tetején”

 

Merkel magával ránthatja Seehofert is

 

Körkép.sk, DPA, MTI

Nyitókép: economist.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!