Meg akarunk szabadulni az orosz technológiától, amint lehetséges – jelentette ki Ondrejcsák Róbert (Most-Híd) védelmi államtitkár Kanadában, a Halifaxi Nemzetközi Biztonsági fórumon a Szlovákia által megrendelt 14 Lockheed Martin F-16V típusú vadászgépek kel kapcsolatban.

 

A szlovák kormány a védelmi minisztérium javaslatára néhány hónapja döntött arról, hogy nem a svéd Saab Gripenjeit, hanem a jóval drágább de támadó hadműveletekre jóval alkalmasabb F16-osokat vásárolja meg. Ezek váltják majd a jelenleg használatban lévő, de már elavult MiG-29-eseket.

 

„Szlovákia legjelentősebben még mindig Oroszországhoz még mindig a MiG-29-eseken keresztül kötődik Oroszországhoz, és ez az, amivel szakítunk az F-16-osok megvásárlásával”

 

idézte Ondrejcsákot a Defense News szakportál. Hozzátette, hasonló lesz a helyzet több más, kisebb hadrendszer esetében is. Azt is elmondta, hogy Szlovákia még öt Sikorsky UH-60M Black Hawk típusú harcihelikopterre tart igényt, amellyel teljesül a korábban már nyélbe ütött 9 darabos rendelés. Ez sem a végleges szám, hosszú távon Szlovákia összesen 18 helikopter vásárlását tervezi, amelyekkel a szintén orosz gyártású, Mi-17.es helikoptereket cserélnék le. Néhány évig mindkét technológiát megtartják, míg át nem áll a hadsereg teljesen az amerikai Black Hawkok használatára.

 hirdetes_810x300  

 

Ondrejcsák Kanadában az amerikai-szlovák kapcsolatokat illetőe elmondta, hogy a „szlovák tisztségviselők is megértették, hogy az amerikai technológia erősíti a két ország stratégiai kapcsolatát”.

 

„Mi Amerikát a szabad világ vezetőjeként akarjuk látni, ahogy 70 éven át az is volt”

 

fogalmazott.

 

Fotó: defensenews.com

 

Amerikai pénz szlovák légitámaszpontokra

 

Az F-16-osokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szlovák kormány a következő hónapokban véglegesíti gépekre vonatkozó jogszabályt, és ezután aláírják a szerződést, hogy az első vadászgépet megkapják már 2022-ben. Ondrejcsák szerint a költségbecslések és egy belső elemzés alapján döntött a védlmi minisztérium, hogy az amerikai gépeket választja szemben a szintén ajánlatot tevő svéd Saabbal.

 

Közben továbbra is zajlanak a tárgyalások a szliácsi és az erdőháti (Malacka) szlovák légitámaszpontok amerikai pénzből való felújításáról. Ondrejcsák szerint ez mindkét oldal számára előnyös lenne, mert egyrészt az USA pénzéből infrastrukturális beruházás valósulna meg, másrészt az Egyesült Államok igénybe veheti majd ezeket a támaszpontokat, amennyiben szüksége lenne rá.

 

Belgium F-35-ös harci vadászgépeket vehet Amerikától

 

Az Egyesült Államok Légiereje több olyan beruházást is tervez, amellyel közelebb viszi állásait az orosz haderő nyugati szárnyához. Főleg Kelet-Európáról van szó, nemrég például felvetődött egy állandó amerikai katonai bázis létesítésítése Lengyelországban, amit a lengyel kormány támogat. Magyarországon és Észtországban már rendelkeznek támaszpontokkal.

 

Ondrejcsák szerint Szlovákia a szárazföldi páncélos járműveit is korszerűsíteni akarja, és fontolgatja, hogy lecseréli régi T-72-es típusú tankjait újakra. De ezzel valószínűleg megvárják az újgenerációs típusok megjelenését.

 

Az oroszok máshogy látják ugyanazt

 

Az orosz dezinformációs portálként számon tartott Sputniknews.com hírügynökség ugyanakkor azt hangsúlyozza ki, hogy a szlovák védelmi minisztérium szerint a MiG-29-esek mindaddig hadrendben maradnak, míg meg nem érkeznek az amerikai vadászok. Szóba került, hogy az átmeneti időszakban a pilóták képzését és a gépek karbantartását a lengyel légierővel közösen valósítanák meg. A MiG-ek kivonásával egyúttal a kapcsolódó orosz technikai rendszerekre és az orosz technikusokra sem lesz már szükség.

 

Szlovákia a következő években nem kevesebb, mint 1,589 milliárd eurót fog kifizetni a F-16-os vadászgépekért. A szliácsi légibázis felújításáról még csak zajlanak a tárgyalások, korábban 42 millió eurónyi beruházásról esett szó amerikai részről. Mindenképp érdekes, hogy épp a Peter Gajdoš SNS-es miniszter által vezetett védelmi tárca erőltette az orosz gépek amerikaiara cserélését. Az SNS külpolitikai szempontból az oroszbarát pártokközé tartozik.

 

Szakértő az F-16-os vadászgépekről: Olyan ez, mintha Sagan biciklijét egy mezei kerékpáros vette volna meg

 

Körkép.sk

Nyitókép: defensenews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!