Nyitókép: aktuality.sk

 

Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót. A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült. Napközben többek között Magyarország, Szlovákia, az Európai Tanács elnöke és a NATO-főtitkár is reagáltak a történtekre. A nyilatkozatokból szemezgettünk.

 

Szlovák diplomácia: Oroszország tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot az Azovi-tengeren

 

A szlovák diplomácia felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot az Azovi-tengeren.

 hirdetes_810x300  

 

„A feszültség eszkalálódásához vezető lépések az annektált Krímen az Azovi- és Fekete-tengeren megsértik Ukrajna szuveneritását és aláássa a biztonságos és stabilitást a tágabb régióban”

 

Kiska: Elfogadhatatlan a feszültség növekedése a Krímen és az Azovi-tengeren

 

Andrej Kiska szlovák államfő elfogadhatatlannak tartja a feszültség növekedését a Krímen és az Azovi-tengeren. Kiska szerint el kell kerülni a helyzet további eszkalálódását.

 

„Szlovákia nem ismeri el a Krím nem legális anexióját és támogatja Ukrajna szuveneritását és területi egységét nemzetközileg elismert határain belül.”

 

Szijjártó: folyamatos a kapcsolattartás a KMKSZ-szel

 

Az ukrajnai helyzet alakulása miatt folyamatos a kapcsolattartás a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ)- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bonnban.

 

A miniszter hangsúlyozta: „nyilvánvalóan rossz hír, hogy ha a szomszédságunkban hadiállapotot vezetnek be”. Magyarországnak az az érdeke, hogy a szomszédságunkban mindenütt béke legyen, különösen olyan helyeken, ahol sok magyar ember él – mondta.

 

Szijjártó Péter kiemelte: „Kárpátalján 150 ezres magyar nemzeti közösségünk van, az ő biztonságuk rendkívül fontos a számunkra”. Remélhetőleg ez a kétségtelenül nehéz helyzet mielőbb megoldódik, és a megnyugvás irányába halad – fogalmazott.

 

forrás: dennikn.sk

 

Berlin önmérsékletet és párbeszédet sürget

 

A német szövetségi kormány önmérsékletet és párbeszédet sürget a Kercsi-szorosban történt incidens mindkét érintett országától, Ukrajnától és Oroszországtól egyaránt, ugyanakkor megerősíti, hogy kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett – mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

 

A külügyminisztérium szóvivője, Rainer Breul hozzátette: hétfőn Berlinben magas szintű diplomáciai megbeszélést tartanak az úgynevezett normandiai formátumban, Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország képviselőjének részvételével. A találkozó a kelet-ukrajnai válság politikai rendezését célzó folyamatba illeszkedik, már korábban megszervezték, de alkalmat kínál a kercsi incidens megtárgyalására is – mondta a külügyi szóvivő.

 

Porosenko a hadiállapot január 25-ig történő bevezetését javasolta a parlamentnek

 

Tusk: az orosz hatóságoknak tartózkodniuk kell a további provokációktól

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az egyik közösségi oldalra feltöltött hétfői üzenetében elítélte az előző nap „elkövetett orosz erőszakot az Azovi-tengeren”, és kijelentette, az orosz hatóságoknak tartózkodniuk kell a további provokációktól.

 

Üzenetében az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke kijelentette, Európa továbbra is egységes marad Ukrajna támogatásának tekintetében. Üzenetében az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke kijelentette, Európa továbbra is egységes marad Ukrajna támogatásának tekintetében.

 

Nő az orosz-ukrán feszültség: az oroszok teherhajóval torlaszolták el az Azovi-tengerhez vezető utat

 

Porosenko telefonon tárgyalt a NATO főtitkárával

 

Petro Porosenko ukrán elnök nemzetközi nyomásgyakorlást sürgetett Oroszországra az ukrán tengerészek és hajóik mielőbbi elengedése érdekben hétfőn, amikor telefonon megbeszélést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

 

Szvjatoszlav Ceholko, az elnök sajtótitkára a Facebookon arról számolt be, hogy Porosenko és Stoltenberg megállapodtak: a Kercsi-szorosnál történt incidens miatt rendkívüli ülésre hívják össze a NATO-Ukrajna Bizottságot.

 

Kijev szerint az oroszok tüzet nyitottak az ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál

 

Román külügyminisztérium: az „agresszió” aláássa az egész térség biztonságát

 

A román külügyminisztérium „mélységes aggodalmát” fejezte ki hétfőn az Azovi-tengeren, illetve a Kercsi-szorosban történtek miatt, és úgy ítéli meg, hogy az „agresszió” és a nemzetközi jog megsértése aláássa az egész térség biztonságát.

 

A tárca Twitteren közzétett állásfoglalása csak utal arra, hogy Oroszországot tartja felelősnek az incidensért. A bukaresti külügy ugyanis az eset kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Románia határozottan kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása, illetve azon joga mellett, hogy „nemzetközi vizeit” használhassa.

 

Körkép.sk, MTI, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!