Nyitókép: MTI/Prága, 2018. november 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatója Prágában 2018. november 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

A tömeges illegális bevándorlás a modern világ egy olyan jelensége, amely megváltoztatja az országok jellegét, és megváltoztatja az életünk minőségét – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Prágában, Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken. A magyar kormányfő cseh kollégája meghívására érkezett a cseh fővárosba.

 

„Ez egy olyan súlyú kérdés – hogy akarjuk-e megváltoztatni az országainkat, és engedjük-e megváltoztatni az életmódunkat –, hogy szerintem erről nem szabadna dönteni az emberek megkérdezése nélkül. Európában ma a probléma abban nyilvánul meg, hogy az emberek nem tudják elmondani a véleményüket, vagy ha elmondják, azt nem veszik figyelembe a vezetők, vagyis az európai politika egyre inkább elitistává válik”

 

mondta a magyar kormányfő. Hozzátette, hogy az elmúlt években új dimenziókba lépett a cseh-magyar kapcsolatrendszer, a gazdasági együttműködésünk számai soha nem látott mértékben javulnak. A cseh-magyar kereskedelmi volumen 9 milliárd eurót tesz ki, miközben növekvő nagyságban valósulnak meg magyar beruházások Csehországban és fordítva.

 

 hirdetes_300x300  
Prága, 2018. november 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Prágában 2018. november 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

 

Orbán Vitkor kiemelte, hogy a cseh-magyar védelmi-ipari együttműködés „nem egyszerűen üzleti ügy”, mert csak olyan országok tudnak hadiipari együttműködést kialakítani, amelyek bíznak egymásban. Orbán elmondta, hogy Magyarország nagy mennyiségben vásárolt cseh fegyverlicenceket (fegyvergyártási licenceket – a szerk. megj.).

 

A magyar kormányfő elmondta, hogy a visegrádi gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányát már megrendelték, és az 2020-ra el is fog készülni. A migrációval kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette:

 

„Nagy sikernek tartom, hogy a V4-ek közösen léptek fel és ajánlottak fel jelentős összeget a líbiai migrációt megelőző programok végrehajtására. Támogatom Babiš miniszterelnök úrnak azt a javaslatát, hogy ezt a fajta segítséget Marokkóra és Tunéziára is kiterjesszük”

 

Orbán örömét fejezte ki, hogy a cseh kormányfővel ugyanúgy értékelte az ENSZ migrációs paktumát, amely „olyan elvi tételeket fektetet le, amelyek valójában serkenteni fogják az illegális migrációt, nem pedig csökkenteni. És szemben azzal az érvvel, hogy ezeknek a szerződéseknek nincs joghatálya, a valóság az, hogy minden ilyen ENSZ dokumentum később konkrét ügyekben, jogi eljárásokban hivatkozási alapként rendszeresen megjelenik. Aki tehát ez a paktumot aláírja, ha bevallja, ha nem, nagyon sok kockázatot hoz saját polgárai fejére ”.

 

Prága, 2018. november 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök sajtótájékoztatója Prágában 2018. november 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

 

A Reuters hírügynökség kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar kormány „egy ukrán-barát” kormány, „a helyzet sajátosságát pedig az adja, hogy míg Magyarországon egy ukrán-barát kormány van, addig Ukrajnában egy magyarellenes kormány”. Mint mondta, ennek ellenére a magyar álláspont nem változik, és továbbra is Ukrajna mellett fog állni ebben a konfliktusban.

 

Babiš: Magyarország Csehország stratégiai partnere

 

Magyarország Csehország hagyományos és stratégiai partnere, országaink kapcsolata pedig kiemelkedő – jelentette ki Andrej Babiš az Orbán Viktorral közös prágai sajtótájékoztatón.

 

Babiš szerint Európa már megváltozott, már hajlandó belátni, hogy rendszerszintű megoldás kell a migráció kezelésére, egyezményekre van szükség az észak-afrikai államokkal. Épp ezért nagyon fontos Csehország és Magyarország együttműködése az európai színtéren is.

 

Prága, 2018. november 30.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Andrej Babis cseh miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) Prágában 2018. november 30-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök (takarásban).
MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

 

A cseh kormányfő azt is elmondta, hogy a mai cseh-magyar csúcsot megelőzően tegnap Pozsonyban vettek részt Peter Pellegrini szlovák kormányfővel a Kohézió barátai platformon, ahol a kormányfők elmondták,

 

egyetértenek abban, hogy nagyobb beleszólást akarnak a kohéziós uniós források elosztásába, hogy nem értenek egyet az önrészek növelésével, és hogy továbbra is a tagállamoknak kell eldöntenie, hova kerül a pénz, és nem akarják, hogy megint mások diktáljanak erről.

 

Babiš szerint Prága szeretné, ha az Európai Bizottság munkáját illetően nagyobb szava lenne a tagállamoknak. Mint mondta, „apolitikus bizottságot” akarnak a V4 tagállamai. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a visegrádi országok uniós belépésekor senki sem vetette fel egy Berlin-Prága, Brünn, Pozsony, Budapest gyorsvasút-vonal megépítését, beleértve ezek lengyel fővárossal való összekötését is. Hangsúlyozta azt is, hogy a jóval 50 millió főt meghaladó népességű V4 Németország legfontosabb kereskedelmi partnere.

 

A cseh miniszterelnök kiemelte a gyermekvállalás ösztönzésének fontosságát. Méltatta a magyar családtámogatási rendszert, ami Csehországot is érdekli, hiszen „katasztrofális lenne, ha a fiatal párok gazdasági okok miatt nem vállalnának gyermeket”.

 

Körkép.sk

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!