Nyitókép: news.sky.com

 

Összesen 84 embert vettek őrizetbe, 2 millió eurónyi készpénzt és négy tonna kokaint foglaltak le minden idők egyik legnagyobb összeurópai rendőrségi rajtütésén, amelynek célpontjai az olasz kalabriai maffia, a ’ndrangheta németországi, belga, francia és holland fejesei voltak.

 

A Bloomberg összefoglalója szerint több száz kommandós és rendőr vett részt az akcióban, amelynek második hulláma tegnap korareggeltől zajlott.

 

„Ma egyértelműen üzenetet küldtünk a bűnszervezeteknek”

 

 hirdetes_810x300  

jelentette ki Filippo Spieza, az európai bűnügyi ügynökség, az Eurojust alelnöke.

 

„Nem ők az egyetlenek, akik az országhatárokon átívelve működni tudnak, hanem az európai igazságügyi és bűnüldözési szervek is”

 

fogalmazott.

 

A rajtaütésekre két hullámban került sor. Kedden Palermóban csaptak le a maffia magasabb szintű vezetésére, összesen 46 embert tartóztattak le, beleértve azt a személyt is, akit tartományi kiskirályként tartottak számon. A szerdai razziák a Pollino kódnevű akció keretében valósultak meg, amelyeket két éves nyomozás előzött meg. A célja a kokaincsempészet és pénzmosás (egy részének) felszámolása volt.

 

Kuciak utolsó cikkének folytatása: Hogyan kötődik Vadala a kokaincsepészethez és az ‘ndranghetához?

 

A ’ndrangheta Olaszország legnagyobb, legkiépítettebb és legerősebb bűnszervezete, amelynek a világ szinte minden pontján vannak érdekeltségei. Az olasz rendőrség üdvözölte az Eurojust rajtaütéseinek sikerét, kiemelve, hogy az országok közti együttműködés emelt szinten zajlott, és lehetővé tette, hogy valós időben osszák meg különböző országok hatóságai az adatokat.

 

Csak a felszínét karcolták

 

Az olasz legfelsőbb szervezettbűnözés elleni főügyésze, Federico Cafiero De Raho azonban arra figyelmeztetett, hogy a rajtaütések épp csak karcolták a ’ndrangheta felszínét, amelynek „csápjai és tevékenysége a világ minden pontjára elérnek”. Kiemelte, hogy a calabriai maffia már évek óta Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban és Németországban vásárol hoteleket és más ingatlanokat, amelyeket aztán pénzmosásra vagy legális pénzszerzésre használ.

 

A németországi rajtütések elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália tartomány érintették, amely Belgiummal és Hollandiával is határos.

 

A határon átnyúló hatósági együttműködés nélkülözhetetlen eszköze volt a letartóztatásoknak. A bűnszervezet tagjai ugyanis szándékosan a határokhoz nagyon közel építik ki bázisaikat, vásárolnak drága ingatlant. Ha a rendőrség megjelenik, a határ felé kereket tudnak oldani, mert mire a másik ország rendőrsége megkapja a szükséges információt és engedélyeket, már esélytelen őket elcsípni. A mostani rajtaütések ezt a cselt küszöbölték ki.

 

Az Eurojust hivatalos álláspontja szerint a 84 letartóztatott személy mindegyike a ’ndrangheta magas rangú vezetője.

 

Ján Kuciak utolsó cikke nyomán: Drogpénzek mosodája a Tátrában és az európai kartell meggyilkolt vezére

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!