Charles Michel belga miniszterelnök bejelentette, hogy kormányát elhagyja a legnagyobb koalíciós párt, a Új Flamand Szövetség. A belga kormánykoalícióban hetek óta nagy a feszültség az ENSZ migráció paktuma miatt, amelyhez a kormányfő csatlakozni akart, az flamand párt ellenben nem.

 

Az Új Flamand Szövetség (N-VA) nem tudott egyetérteni azzal, hogy a belga kormányfő a jövő héten csatlakozni akar az ENSZ globális paktumához. Többek között a V4 országai, az USA, Ausztria és Ausztrália is elutasítja a globális migrációról szóló egyezményt, amely Szlovákiában is kisebb kormányválságot idézett elő.

 

Charles Michel kabinetje kisebbségi kormányként működik tovább – közölte ma a Reuters hírügynökség. A flamand párt azt az ultimátumot adta a kormányfőnek, hogy ha aláírja a migrációs paktumot, vagyis részt vesz a hét elején esedékes marrakeshi konferencián, akkor kilépnek a koalícióból. Úgy tűnik nem kellett megvárniuk a konferenciát.

 

 hirdetes_810x300  

Michel hajthatatlan

 

A kormány válságülése szombat este zajlott, és idő előtt véget ért, mikor az N-VA két képviselője, Jan Jambon belügyminiszter és Theon Francken migrációs és menekültügyi államtitkár elhagyták az üléstermet, mert Michel kijelentette, hogy álláspontján nem hajlandó változtatni, még akkor sem, ha a flamand párt elhagyja a kormánykoalíciót. Az N-VA miniszterei helyére azonnal saját jelölteket javasolt.

 

Csakhogy a négypárti kormányból a flamandok rendelkeznek a legtöbb képviselővel. Michel liberális Reformmozgalma (MR) mellett másik két kisebb párttal volt csak meg a kormányalakításhoz szükséges többség. A törékeny egyensúlyra épülő kabinet 2014-ben alakult. A következő parlamenti választásokra jövő májusban kerül sor, és egyelőre a szakértők úgy vélik, hogy az időpont a kialakult helyzet ellenére nem fog változni.

 

Kiska még mindig nem döntött Lajčákról. Belgiumban már koalíciós válság tört ki az ENSZ paktum miatt

 

Megoszló vélemények

 

A migrációs paktum támogatói azt állítják, hogy az egyezmény csak nemzetközi keretet ad a migráció kezeléséhez, és a dokumentum semmilyen kötelezettséget nem ró a csatlakozó országokra. Többek között ezt állította Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter is.

 

A paktum ellenzői ugyanakkor felróják a dokumentum készítőinek, hogy nem különböztették meg a legális és illegális migrációt egymástól. Orbán Viktor csehországi látogatása alkalmával pedig felhívta a figyelmet, hogy névleg ugyan nem ró kötelezettséget az országokra a globális egyezmény, de az egyedi esetelbírálások során hivatkozási alapul használhatják a migránspárti erők. Más politikusok arra figyelmeztetnek, hogy bár jogi kötelezettség nem, de erkölcsi kötelezettség már keletkezik a paktum elfogadásából. Magyarul, politikai célokra felhasználható az egyezmény a csatlakozó ország ellen: az ENSZ egy egyezménye megszegésével vádolható meg a közvélemény előtt, amennyiben migrációs kérdésben elutasító álláspontra helyezkedik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!