A Szlovák Köztársaság hétfőn az ENSZ közgyűlésén támogatta a szövetség menekültügyi paktumát – a hírt megerősítette a szlovák Külügyminisztérium szóvivője, Boris Gandel, aki szerint egy jogilag nem kötelező érvényű dokumentumról van szó, amely semmilyen kötelezettséget vagy ígéretet sem tartalmaz az ENSZ-tagállamok részéről.

 

„Az ENSZ közgyűlésének szavazásán részt vett a Szlovák Köztársaság állandó ENSZ-képviselője, aki támogatta az említett dokumentumot – hasonlóan további 180 ország képviselőjéhez. A menekültekről szóló globális paktumot az EU 26 állama támogatta”

 

nyilatkozta Gandel.

 

A paktumot pénteken nagyarányú többséggel fogadták el. A dokumentum nagyobb támogatást biztosí azoknak az országoknak, ahol a világ több mint 25 millió menekültjének többsége él. A paktumot csak az USA és Magyarország nem szavazta meg.

 hirdetes_810x300  

 

A szavazás 181:2 aránnyal végződött, miközben három ország: a Dominikai Köztársaság, Eritrea és Líbia tartózkodott. A szavazástól néhány ország távolmaradt.

 

Alapjogokért Központ: az ENSZ menekültügyi csomagja csak újabb kiskapu a gazdasági bevándorlóknak

 

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint csak egy újabb kiskaput jelent a gazdasági bevándorlóknak az ENSZ közgyűlésen elfogadott menekültügyi megállapodás.

 

Kovács István az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: a megállapodás többek között erősíti a bevándorlók hozzáférését a befogadó országok munkaerőpiacához és szociális juttatásaihoz.

 

Az igazgató arról beszélt, hogy a hétfőn elfogadott menekültügyi megállapodás és a világszervezet elé szerdán kerülő globális migrációs csomag szorosan összefügg, illetve mindkettő tudatosan összemossa a menekültek és a gazdasági bevándorlók fogalmát.

 

Elvileg a menekült státusz lejárta után a menekülteknek vissza kell térniük hazájukba, ehhez képest az ENSZ dokumentumai szerint a menekülteket nem lehet ideiglenes szállásokon vagy táborban elhelyezni – tette hozzá.

 

Babiš nem akarta támogatni a paktumot

 

Andrej Babiš cseh kormányfő egy interjúban bírálta külügyminiszterét, amiért még nem tájékoztatta az ENSZ-t arról a kormánydöntésről, hogy Csehország nem csatlakozik a világszervezet globális migrációs csomagjához, melyről szerdán szavaz majd a közgyűlés.

 

Babiš az interjúban azt is leszögezte, hogy „Az én véleményem az, hogy mi se csatlakozzunk ehhez a paktumhoz”, Elutasító álláspontját azzal indokolta, hogy a menekültek befogadásáról az érintett államoknak, nem pedig a nemzetközi szervezeteknek kellene dönteniük.

 

Az ENSZ menekültügyi globális paktuma eltér az elvileg ugyancsak nem kötelező érvényű migrációs paktumtól, melyről szerdán fog szavazni az ENSZ közgyűlése.

 

dennikn.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!