Nyitókép: ForeignPolicy.com

 

Emmanuel Macron francia elnök január 15-vel indít széleskörű nemzeti konzultációt, elsősorban a sárgamellényes tüntetők követeléseire reagálva. Félreértés ne essék, nem érdemi vitáról van szó, Macron csupán időhúzásra és kifárasztásra játszik a hetek óta tüntető tömeg ellenében.

 

Emlékeztetőül: a sárgamellényes megmozdulások az üzemanyagadó és más, alacsony és középosztálybeli polgárokat sújtó intézkedések ellen szerveződött meg hetekkel ezelőtt, majd látva a kormányzat arroganciáját, kormányellenes demonstrációvá vált, amelyen rendszeresen tízezrek, alkalomadtán százezrek tiltakozta Emmanuel Macron gazdaságpolitikája ellen.

 

A kisembert sújtó adók mellett ugyanis Macron eltörölte a vagyonadót és a cégeknek jelentős adókedvezményeket adott. Ma a sárgamellényeseknek két követelése van: a vagyonadó visszavezetése – amit közös teherviselésként is értelmezhetnénk – és az állampolgári kezdeményezésű népszavazások bevezetése – ahogy ez például Szlovákiában is működik.

 hirdetes_810x300  

 

Macron a francia Fico, avagy így küzdenek nyugaton a populizmus ellen

 

Ugyanaz a szöveg, mint Szlovákiában…

 

Macron elnökségéről mindent elárul, hogy a vagyonadó újrabevezetését azonnal elvetette, a második követelést pedig felhasználja arra, hogy időt nyerjen magának, arra játszva, hogy a tömegmegmozdulások kifulladnak. A kormányzat retorikája egyébként nagyon hasonló Robert Ficoéhoz. Édouard Philippe francia miniszterelnök szerint ma már csak a sárgamellényesek egy szűk csoportja tüntet, akiknek a céljuk a kormány lemondása.

 

Macron nagy trükkje, a francia nemzeti konzultáció, amolyan nyilvános politikai vitafórum a sárgamellényesek követeléseiről. A francia állampolgárok nagy része (45 százalék) támogatja az ötletet, 85 százalékuk pedig hajlandó lenne bennük részt venni.

 

Jöttek a tabutémák

 

Kezdetben a francia kormány úgy hirdette meg, hogy bármiről vitát lehet majd kezdeményezni, később azért pár dolgot mégis kizártak: lekerült a tárgyalóasztalról a migráció, a halálbüntetés, az abortusz és az azonos neműek házassága. A kormányzat szerint ezekben továbbra is hajthatatlan marad, így ezzel foglalkozó kérdések nem szerepelhetnek a konzultációban.

 

Macron szerint egyre több az önjelölt népvezér

 

Egy apró közjáték is volt a francia nemzeti konzultáció kapcsán: az eredetileg annak lebonyolításával megbízott Chantal Jouanno kénytelen lemondani a posztról a fizetése miatt szárba szökkenő botrány miatt.

 

Macronék sokat kockáztatnak. Nyilván bizonyos mértékig megpróbálják irányítani a kérdéseket, ám ha nem hoz áttörő eredményt a nemzeti konzultációjuk, akkor csalódottság még több embert fog az utcákra hívni. Viszont időhúzásnak remek ötlet, és így a konzultáció sikere elsősorban azon múlik, mennyire állhatatosak a francia tüntetők.

 

Zsákutca

 

Tény, hogy engedményeket tett a francia kormány. A megszorító intézkedések egy részét visszavonta, 100 euróval emelkedik, a 2000 eurónál alacsonyabb nyugdíjak után nem kell járulékot fizetni (eddig a határ 1200 euró volt), a túlórapénzek pedig járulékmentesek lesznek.

 

A probléma az, hogy ezeket a nagylelkű döntéseket Franciaország nem engedhetné meg magának – legalábbis ha nem csoportosít át erőforrásokat, például a vagyonadó visszavezetésével – és a legfrissebb előrejelzések szerint emiatt a költségvetési deficit idén 3,2 százalékra emelkedik, ami túl van az Unió által árgus szemekkel figyelt 3 százalékon.

 

Olaszországot épp az elmúlt hetekben fenyegették meg szankciókkal, mert 2,4 százalékos (tehát még határon belül!) hiánycélt akart elfogadni. Tény, hogy Olaszország Európa második legnagyobb államadósságával küszködik. Ám Franciaország sem áll épp a helyzet magaslatán, harmadik legnagyobb munkanélküliségi rátájával.

 

A francia tömegtüntetések margójára: Macron XVI. Lajos nyomdokain?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!