Emberek ezrei gyűltek össze hétfőn több lengyelországi városban, hogy megemlékezzenek Pawel Adamowiczra, aki belehalt késelés okozta sérüléseibe.

 

Adamowiczot hétvégén egy jótékonysági rendezvény közben késelte meg egy 27 éves férfi. A gdanski polgármestert már a helyszínen is újra kellett éleszteni, majd a kórházban ötórás műtétje során is. Az 53 éves politikus sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy hétfőn délután elhunyt.

 

Gdanskban, ahol Adamowicz 1998 óta volt a város polgármestere, több ezren gyűltek össze, sokan mécsest vagy a város zászlaját tartották kezükben. Hazautazott szülővárosába Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, hogy csatlakozzon a megemlékezőkhöz.

 

 hirdetes_810x300  

Az összegyűlt tömeg előtt felszólalva azt mondta, hogy Adamowicz

 

„Mindig ott volt, ahol jót kellett tenni, ahol odaadásra és a rossz elleni fellépésre volt szükség”

 

A lengyel fővárosban, Varsóban is több ezren gyűltek össze „Állítsuk meg a gyűlöletet!” transzparensekkel. Itt Rafal Trzaskowski polgármester szólalt fel.

 

Adamowicz közismerten liberális nézeteket vallott, támogatta az LGBT közösséget és a kisebbségekkel szembeni tolerancia híve volt. Ugyancsak szolidaritást vállalt a zsidó közösségekkel, miután vandálok intéztek támadást a gdanski városi zsinagóga ellen.

 

Lengyelországi késelés: Belehalt sérüléseibe Gdansk polgármestere

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!