Venezuelában keddről szerdára virradóra kormányellenes tüntetések zajlottak, melynek során legalább négyen életüket vesztették. Juan Guaido, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán a dél-amerikai ország ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, jelképesen esküt is tett, átmeneti kormány létrehozását és szabad választásokat ígért.

 

A 35 éves politikust az Egyesült Államok – más országokkal együtt – elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként, Nicolás Maduro azonban államcsínyt emlegetett és bejelentette az Egyesült Államokhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok megszakítását. Egyidejűleg kiutasította a caracasi amerikai nagykövetség munkatársait az országból, 72 órát adva nekik a távozásra.

 

Az EU felszólított a szabad választásokhoz vezető politikai folyamat megkezdésére

 

 hirdetes_300x300  

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában – szólított fel szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke ideiglenes államfővé nyilvánította magát.

 

Videóra vette utolsó perceit a venezuelai “Rambo”, az ellenállás legismertebb tagja

 

Mogherini leszögezte, hogy az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani.

 

„A mai napon a venezuelai nép határozottan demokráciát követelt, valamint annak a lehetőségét, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról. Ezeket a hangokat nem lehet figyelmen kívül hagyni”

 

– hangsúlyozta közleményében a főképviselő.

 

Hozzátette: az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.

 

Tusk reményét fejezte ki, hogy Európa egységesen támogatni fogja a demokratikus erőket

 

Európa remélhetőleg egységesen támogatni fogja az ellenzéki demokratikus erőket Venezuelában – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerda este, miután Juan Guaidó ideiglenes államfővé nyilvánította magát.

 

„Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnökkel ellentétben a parlament, és benne Juan Guaidó demokratikus felhatalmazással bír a lakosság részéről” – írta Tusk a Twitteren. Az Egyesült Államok mellett a latin-amerikai országok többsége is szinte azonnal elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt.

 

Venezuelában háború nélkül is háborús viszonyok uralkodnak – nyomor, éhezés és elcsalt választások

 

Mike Pompeo: Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Maduro venezuelai elnöktől

 

Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Nicolás Maduro venezuelai elnöktől – közölte szerdán este kiadott újabb közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

 

„Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaido ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani”

 

– fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzáfűzte, hogy Juan Guaido a caracasi amerikai nagykövetséget maradásra kérte.

 

Mike Pompeo leszögezte: „az Egyesült Államok nem ismeri el a Maduro-rezsimet Venezuela kormányaként. Ennek megfelelően az Egyesült Államok nem véli úgy, hogy a volt elnöknek megvan a törvényes hatalma a diplomáciai kapcsolatok megszakításához”.

 

Az amerikai külügyminiszter arra kérte a venezuelai katonai és biztonsági erőket, hogy „továbbra is védjenek meg” minden venéz állampolgárt, csakúgy, mint az Egyesült Államok és más országok Venezuelában lévő állampolgárait. „Mindenekelőtt arra szólítunk fel, hogy tartózkodjék azoktól az intézkedésektől, amelyek nem egyeztethetők össze a diplomataközösség sérthetetlenségével és kiváltságaival” – fogalmazott Pompeo.

 

Gazdasági túlélőshow Venezuelában: az árak hetente duplázódnak, de a neheze még csak ezután jön

 

„Az Egyesült Államok meghozza majd a megfelelő szankciókat mindenki ellen, aki felelőssé tehető külképviseletünk és személyzete biztonságának veszélybe sodrásáért” – hangsúlyozta az amerikai tárcavezető.

 

Donald Trump elnök még szerdán délután a Fehér Házban újságírói kérdésre válaszolva közölte: az amerikai kormány nem tervezi, hogy beavatkozik Venezuelában, de – mint fogalmazott – minden lehetőséggel számol.

 

Venezuelában hatalmas a hiperinfláció és a nyomor. A kormányzat kemény kézzel próbálja fenntartani hatalmát, a gazdasági állapotok miatt azonban ezrek vonulnak az utcára, vagy hagyják el az országot, a katonaságon kívül Maduróhoz hű civil csoportok is fegyverekkel rendelkeznek.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!