Venezuela ellenzéki vezetője, a két tucat ország által már ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó titkos találkozókat folytatott a látszólag Nicolas Maduro regnáló elnökhöz hű hadsereg képviselőivel – derül ki a Guaidó által írt cikkből, ami a New York Times amerikai lap hasábjain jelent meg.

 

„A hadsereg kivonulása Maduro mögül a kormányváltás elengedhetetlen feltétele. A fegyveres és biztonsági erőkben szolgálók nagyobb része pedig jól tudja, hogy az ország jelenlegi állapota nem tartható fenn”

 

fogalmazott. A venezuelai tömegtüntetések kirobbanása után a hadsereg láthatóan hezitált, ki mögé sorakozzon be. A demonstrációk első hullámaiban a tisztek letartóztatták azokat a katonákat, akik a tömegbe lőttek, a katonai vezetés pedig mély hallgatásba burkolózott – ami arra utalt, hogy fontolóra vették Guaidó ajánlatát. Később azonban hivatalosan Madurot biztosították támogatásukról.

 

Venezuelai válság: Maduro hajlandó tárgyalni az ellenzékkel

 hirdetes_810x300  

 

A királycsinálók

 

Guaidó amnesztiát ígért a fegyveres erőknek, vagyis nem indul tagjai ellen eljárás emberiség elleni bűncselekmények miatt. Guaidó kiemeli, hogy mint a venezuelai nemzetgyűlés elnöke az alkotmány lehetővé teszi, hogy ideiglenes elnökként átvegye a hatalmat a nyilvánvaló választási csalással hatalomra kerülő Madurótól.

 

Maduro Szerdán kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni az ellenzékkel, de csak külföldi közvetítéssel. Ez azonban az ellenzéket nem érdekli. Ahogy mindig, ezúttal is a szavaik helyett nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a politikusok mit tesznek. Röviddel Maduro ajánlatát követően a legfelsőbb bíróság megtiltotta Guaidónak, hogy elhagyja az országot, számláit pedig befagyasztották.

 

Guaidó és Venezuela sorsa továbbra is a hadsereg kezében van, amely a dél-amerikai országban az egyetlen valódi „királycsináló”. És érdemes azt is figyelembe venni, hogy az országba érkező orosz zsoldosok híre után pedig állítólag Caracasban látni véltek egy orosz Boeing 777-est, amely hírek szerint Venezuela aranytartalékainak egy ötödével, 840 millió dollárnyi arannyal távozott az országból.

 

A GeopoliticaFutures jelentése szerint a venezuelai olajmezőkön jelentős érdekeltségekkel rendelkező  orosz Lukoil felszólította Maduro kormányát, hogy teljesítse kötelezettségeit. Vagyis, a határozott orosz retorika ellenére ők is bizonytalannak érzik Maduro jövőjét. Leginkább talán az USA beavatkozásának lehetősége miatt. Legutóbb például az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Washington humanitárius folyosó kialakítását fontolgatja a dél-amerikai országban a segélyek eljuttatása érdekében. Az ilyen folyosók biztosítását pedig külső (nem venezuelai) katonai erők végeznék.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!