Hétfőn Magyarországon, kedden pedig Szlovákiában tett látogatás az amerikai külügyminiszter, mielőtt szerdán és csütörtökön egy varsói Kína-konferencián venne részt. Szlovákiában közlekedési lidércnyomást okozott látogatása, útlezárások nehezítettek a közúti forgalmat. A Pompeo, Andrej Kiska, Peter Pellegrini és Miroslav Lajčák is  többnyire közhelyeket pufogtattak a sajtótájékoztatókon, mi azért megpróbáljuk összegyűjteni, mi volt Pompeo pozsonyi látogatásának valódi célja.

 

Oroszország

 

Az orosz befolyás növekedésétől való amerikai félelem új szintre emelkedett az Északi Áramlat 2 projektjének akadálytalan megvalósulásával. Ahogy arról egy korábbi elemzésünkben írtuk, az építés alatt álló gázvezeték jelentősen növeli az orosz gázfegyver bevetésének lehetőségét – egyszerűen azért, mert úgy zárhatja el Közép-Európa elől az orosz gázt, hogy közben Nyugat-Európába még mindig tud szállítani.

 

 hirdetes_810x300  

Azt is látni, hogy Amerika látóteréből a Trump-adminisztráció hivatalba lépéséig legfeljebb Magyarország volt, Szlovákiáról azonban nagyon kevés szó esett. Donald Trump amerikai elnökké válásától azonban Közép-Európával szemben megváltozott az amerikai retorika: többnyire engedékeny, és csak bizonyos kivételes esetekben ragadtatja magát bírálatra – de semmiképp sem a liberális értékrend mindenek feletti védelme érdekében.

 

Inkább legyen kevésbé liberális, de tartson ki

 

Közép-Európa és így Szlovákia ismét visszakerült a világ legerősebb államának látóterébe, leginkább Oroszország miatt. Amerikának meg kell erősítenie kapcsolatait a régióban, és ösztönöznie kell az itt lévő országokat az szorosabb együttműködésre, hogy ellenálljanak Moszkva próbálkozásainak. Ezen a téren az USA számos sikert könyvelhet el.

 

A sok bírálat ellenére, amelyekről a nyugat-európai sajtóban olvashatunk, Szlovákia és Magyarország is csatlakozott az orosz diplomaták kutasításának kezdeményezéséhez – igaz, Szlovákia tekintélyes késéssel tette ezt meg. Mindkét ország megszavazta az oroszellenes szankciókat, annak ellenére, hogy gazdasági megfontolásokból egyikük sem ért egyet velük. És mindhárom ország részt vesz az afganisztáni és koszovói NATO-missziókban.

 

Igaz, egyikük sem teljesíti az Amerika által elvárt, a GDP arányában két százalékos hadi kiadások feltételét, de ezen a területen is történtek előrelépések.

 

Pompeo Szlovákiában: Az USA versenyezni akar azokkal, akik aláássák a demokráciát Szlovákiában

 

A látszat ellenére Közép-Európa jó tanuló

 

Szlovákia 14 F16-os vadászgépet vásárol, Magyarország pedig Leopard tankokat és önjáró lövegeket. Ráadásul miután Lengyelország és az USA aláírt egy stratégiai partnerséget lefektető memorandumot, az Atlantic Council információi szerint ugyanilyen kétoldalú egyezményt akar tető alá hozni Szlovákiával és Magyarországgal is. Amerika ugyanis a stratégiailag legfontosabb partnereivel (értsd az orosz befolyás feltartóztatására alkalmas partnereivel) kétoldalú egyezményeket köt, megkerülve a NATO körülménye döntéshozási rendszerét, amelybe a Moszkvával kacsingató Berlin, és a Berlintől reszkető Párizs is beleszólhat.

 

Pompeo látogatásának célja tehát szorosabbra húzni az eddig elhanyagolt kapcsolatokat Közép-Európával, amely Németország döntései miatt egyre inkább sérülékeny helyzetbe kerül. Washington elkötelezett a Három Tenger Kezdeményezés megvalósítása mellett is, amelynek nem burkolt célja, hogy egy erős térségi szövetség kialakításával elválassza egymástól Németországot és Oroszországot. És persze ott van az is, hogy eljött az ideje, hogy az amerikaiak bepótolják mulasztásaikat, mert miközben Magyarországon évek óta nem járt magasrangú amerikai tisztviselő, Vlagyimir Putyin csak az elmúlt két évben többször is.

 

Pompeo szlovákiai látogatásán hallott sajtótájékoztatókból nem sok derül ki, de ez egyáltalán nem véletlen, a szlovák kormány nyilván vért izzadt, hogy az amerikai külügyminiszter itt tartózkodása ne befolyásolja a márciusi államfpválasztások kampányidőszakát –sem az oroszbarát, sem a nyugatorientált jelöltek javára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!