Nyitókép forrása: BBC.com

 

A Szkripal-ügy újabb orosz gyanúsítottját azonosította a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport. Ugyanez az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet azonosította a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyaggal elkövetett tavaly márciusi merényletkísérlet két eddig ismert gyanúsítottját Anatolij Vlagyimirovics Csepiga ezredes, illetve Alekszandr Jevgenyijevics Miskin katonaorvos személyében.

 

A Bellingcat vizsgálatai szerint mindketten az orosz katonai hírszerzés (GU) tisztjei, és ők a felelősek Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavalyi angliai megmérgezéséért.

 

Az oknyomozó csoport csütörtökön Londonban bejelentette, hogy Gyenyisz Vjacseszlavovics Szergejev néven egy harmadik gyanúsítottat is azonosított. A Bellingcat adatai szerint Szergejev is a GU magas rangú tisztje, és Szergej Vjacseszlavovics Fedotov titkosszolgálati fedőnéven dolgozik.

 hirdetes_810x300  

 

A szervezet közölte: az orosz The Insider és a Respekt nevű cseh oknyomozó civil szervezettel közösen folytatott négy hónapos kutatómunka eredményeként bukkant Szergejev nyomára. A kutatásban a Helsingin Sanomat című finn újság is részt vett.

 

A Bellingcat csütörtöki beszámolója szerint Szergejev 1973-ban született Kazahsztánban, a dél-oroszországi Novorosszijszkban teljesített katonai szolgálatot, majd valamikor 2000 és 2002 között Moszkvába vezényelték, ahol az orosz hadsereg diplomáciai akadémiájának hallgatója lett.

 

A brit oknyomozó csoport szerint ez az intézet évente száz elit hírszerző tisztet képez, akik azután diplomatának, katonai attasénak álcázva, vagy akár illegális módszerekkel dolgozva folytatnak kémtevékenységet.

 

A Bellingcat megállapította azt is, hogy Szergejev 2015-ben több ízben Bulgáriába utazott, egy alkalommal néhány nappal az előtt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő és fia súlyos mérgezést szenvedett egy eddig ismeretlen méreganyagtól.

 

A csoport adatai szerint Szergejev a Fedotov fedőnevet használva tavaly március 2-án érkezett Londonba Moszkvából, ugyanaznap, mint a Szkripal-ügy másik két orosz gyanúsítottja, Csepiga és Miskin, csak az Aeroflot orosz légitársaság egy korábbi, kora reggeli járatával.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!