Nyitókép: Pixabay.com

 

A szlovákiai állampolgárok 55 százaléka bízik az EU-ban, leginkább a Progresívne Slovensko és a Spolu választói, legkevésbé az SNS és az ĽSNS választói – derült ki a Focus ügynökség legfrissebb felméréséből, amit az Euractiv.sk közölt csütörtökön.

 

A felmérés szerint az EP-választásokon biztosan részt venne a szlovákiai választópolgárok 27 százaléka, ellenben nyolc százaléka már most tudja, hogy nem megy szavazni. Pavol Baboš politológus szerint a 27 százalékos „ígért” részvételt sem kell készpénzek venni –ami egyébként a duplája a legutóbbi EP választások tényleges részvételének (13 százalék). A szakértő ugyanis arra figyelmeztet, hogy a választások napján az emberek másként is dönthetnek.

 

Baboš szerint az időzítés is az EP-választások kárára történt. Március közepén Szlovákiában elnökválasztásokra kerül sor, amely előtt intenzív kampányra lehet számítani. A választások második fordulója után húsvéti időszak jön, amely alatt nincs kampány, és csak ezután indulhat meg az EP-választások kampányidénye, amire csak nagyjából egy hónap áll majd rendelkezésre.

 hirdetes_810x300  

 

Pártszimpátiától is függ a részvétel

 

A Focus-felmérés szerint a szlovákiai állampolgárok 55 százaléka inkább bízik, 38 százaléka inkább nem bízik az Európai Unióban. 7 százalék nem tudott választ adni a kérdésre.

 

A választópolgárok pártszimpátia szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a leginkább a Progresívne Slovensko és a SPOLU választói bíznak az EU intézményeiben. Harmadik helyen az OľaNO választói végeztek, majd az SaS következik. Érdekes, hogy a Most-Híd választóinak csak 54 százaléka bízik az EU-ban, és e tekintetben megelőzi őt a KDH és a rendszerellenesnek titulált Sme rodina szavazóbázisa is. A vegyespárt szavazóinál csak az SNS, a nem szavazók és az ĽSNS szimpatizánsai bizalmatlanabbak az EU iránt.

 

Forrás: euractiv.sk

 

A felmérés arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek 63 százaléka nem érzékeli az EU hozadékait. Ezzel párhuzamosan a szlovákiai választópolgárok zöme nem foglalkozik a mindennapi uniós politikával és ügyekkel. Sőt, még az EU irán bizalommal viseltető válaszadók sem tudták megmondani, milyen pozitív hozadékokat hozott az Unió számukra.

 

Ha nem volna EU, a legtöbben a munakerő szabad mozgását és az uniós forrásokat hiányolnák, és mindössze csak egyetlen százaléknyi válaszadó mondta, hogy az európai összetartozást hiányolná. Csak egy olyan válaszadó volt, aki az olcsó külföldi hívások miatt kedveli az EU-t, és szintén csak egy ember jelölte meg a külföldön történő tanulási lehetőségeket pozitív hozadékként.

 

euractiv.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!