Nyitókép forrása: axois.com

 

Kemény politikai csata zajlik Amerikában a mexikói határra építendő fal kapcsán, és nem kizárt, hogy Donald Trump rendkívüli állapot kihirdetésével kerüli majd meg az amerikai törvényhozást, hogy előteremtse a fal megépítéséhez szükséges több mint 5 milliárd dolláros összeget.

 

Az amerikai képviselőház 300:128 arányban, vagy elsöprő többséggel megszavazta a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, így gyakorlatilag elkerülhetővé vált az újabb kormányzati leállás (shutdown). Az első azért alakult ki, mert az amerikai képviselők nem voltak hajlandók forrásokat elkülöníteni a Trump által követelt mexikói határra építendő falra.

 

A helyzet most sem változott jelentősen. Annyi történt, hogy a republikánus és demokrata párti vezetők, és egy 17 fős kétpárti bizottság által kidolgozott javaslat számol egy 1,375 milliárd dolláros kerettel, amiből azonban falat nem lehet építeni, kizárólag 55 mérföldnyi kerítésre és a mellette húzódó ösvény kiépítésére fordítható.

  hirdetes_300x300   

 

Trump rendkívüli állapotot hirdetne

 

A Fehér Ház még a szavazás megkezdése előtt jelezte, hogy Donald Trump aláírja a törvényt, de ezt követően rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével szabadítsa fel a mexikói fal megépítéséhez szükséges összeget. Mindezt azért, hogy „véget vethessen a határnál kialakult humanitárius válságnak”.

 

A republikánusok többségi vezetője támogatásáról biztosította Trumpot, a demokraták szerint azonban nincs semmi rendkívüli az amerikai-mexikói határnál, ha mégis rendkívüli állapotot hirdet az amerikai elnök, a demokraták „megfelelő választ fognak adni”. Nem kizárt, hogy jogi úton megtámadják az elnök rendelkezését.

 

A demokratapárti ügyészek és döntéshozók már most azt nyilatkozzák a liberális lapokban, hogy ha bármiféle humanitárius válság áll elő a déli határon, azt maga Trump idézte elő, és perekkel fenyegetik a Fehér Házat.

 

Hirado.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!