Irén, Írisz
  • HUF: 316.46
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 14 °C
Külügyek

Elvált, harmincas, kétgyermekes anya – ilyen egy tipikus cseh prostituált

A nők nagy része nehéz szociális helyzetében fordul a prostitúció felé.

Nyitókép: Martin Adamec/MF DNES

 

Csehországban mintegy 13 ezer nő nyújt pénzért szexuális szolgáltatásokat – közölte a Rozkoš bez rizika (Élvezet kockázat nélkül) elnevezésű civil szervezet Prágában.

 

A prostituáltak több mint felét gyermekeit egyedül nevelő nők teszik ki. A prostituáltak átlagos életkora 30 év körül van, s több mint 80 százalékuk cseh állampolgár.

 

A nők nagy része nehéz szociális helyzetében fordul a prostitúció felé, mert nem talál olyan munkát, amelyből meg tudna élni és el tudná tartani gyermekét.

 

“A tipikus cseh prostituált általában 30 év körüli, elvált nő, aki két gyermeket nevel egyedül, és kisebb településről származik, de ezt a tevékenységét nagyobb városban végzi”

 

– olvasható a szervezet közleményében. Sokuknak munkahelyük is van, de a keresetéből nem tud megélni. A cseh prostituáltak több mint tíz százaléka három vagy annál több gyermeket nevel.

 

A Rozkoš bez rizika felmérése szerint egy egyórás utcai aktus átlagosan 300 koronába, a magánlakásokban ezer koronába, a klubokban pedig 3000 koronába kerül. A pénz egy részét, gyakran a felét is, gyakorlatilag mindig a lányokat “védő” férfiak viszik el.

 

Míg a tíz éve – 2008-ban – készített felmérés szerint a Csehországban dolgozó prostituáltak mintegy 40 százaléka más kelet-európai államokból, elsősorban Ukrajnából, Romániából, Bulgáriából, Oroszországból és Szlovákiából származott, számarányuk azóta 18–20 százalékra csökkent.

 

A sajtóban megjelent becslések szerint a prostitúcióra évente mintegy tízmilliárd koronát költenek az emberek, ami a cseh hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki. Ugyanakkor ez a szolgáltatás is átalakulóban van, egyre kevesebb az utcalány, míg a legkülönfélébb erotikus klubok, bárok és szalonok egyre több embert foglalkoztatnak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás