Nyitókép: Körkép.sk-collage/forrás: hvg.hu, szombat.org

 

Andrej Babiš cseh kormányfő hétfőn bejelentette, hogy a Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a korábban tervezett V4-ek és Izrael csúcsértekezletet Jeruzsálemben.

 

Lengyelország hétfőn délelőtt mondta vissza részvételét, miután Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök „teljességgel megengedhetetlennek” nevezte az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt – kijelentette, hogy a “lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

 hirdetes_400x285  

 

A külügyminiszter mellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is megsértette a lengyeleket. A Jerusalem Post című izraeli lap csütörtöki cikkében azt írta: az izraeli kormányfő aznap Varsóban azt mondta, hogy “a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”. A lengyel sajtó szerint Netanjahu a hét végén telefonon beszélt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt mondta neki, egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán “egyes” lengyelekről beszélt.

 

Mateusz Morawiecki szerint visegrádi partnerei „teljesen megértik lépésünket”. Andrej Babiš szerint a csúcsértekezlet helyett kétoldalú találkozókra kerül sor.

 

Pellegrini: Szlovákia az egyik utolsó közép-európai ország, ahol még nem vett részt hivatalos látogatáson Netanjahu

 

Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő már úton vannak Jeruzsálembe.

 

Pellegrini repülőútja alatt arról informálta a sajtót, hogy Izrael egy lesz azok közül az országok közül, ahol Szlovákia ún. fejlesztési diplomata posztot hoz létre.

 

„Csak négy országban lesz és Izrael az egyik első, ahol már nyáron megkezdi működését egy ilyen diplomata”

 

erősítette meg Pellegrini, aki azt is elárulta, hogy továbbra is érvényben van Benjámin Netanjahu számára egy szlovákiai meghívás. A kormányfő szerint „Szlovákia az egyik utolsó közép-európai ország, ahol még nem volt hivatalos látogatáson az izraeli kormányfő”.

 

Körkép.sk, MTI, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!