Emőke
  • HUF: 316.81
  • USD: 1.13
  • 8 °C
  • 22 °C
Külügyek

Kalifornia és 12 további amerikai tagállam beperelte Donald Trumpot

Trump múlt hét pénteken hirdetett rendkívüli állapotot, mely lehetővé tenné számára, hogy pénzt szerezzen a kerítésre

 

Nyitókép: abendzeitung-muenchen.de

 

Kalifornia állam főügyésze bírósági úton próbálja meg megakadályozni a rendkívüli állapot kihirdetését, melynek segítségével Donald Trump szeretne pénzt szerezni a Mexikóval határos kerítés megépítéséhez.

 

Xavier Bercerra főügyész a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy a bírósági beadványt még hétfőn megteszik és Kaliforniához legkevesebb 12 további amerikai tagállam is társul.

 

Donald Trump múlt hét pénteken hirdetett rendkívüli állapotot, mely lehetővé tenné számára, hogy pénzt szerezzen a határkerítés megépítésére a mexikói határszakaszra akkor is, hogy a Kongresszus elutasította a kért pénzügyi keret megítélését.

 

A Fehér ház 6,5 milliárd dollárt szeretne átcsoportosítani a Pentagon és a pénzügyminisztérium költségvetéséből. A Kongresszus által kerítésépítésre jóváhagyott 1,4 milliárd dollárral együtt így összesen mintegy 8 milliárd dollár állna az amerikai elnök rendelkezésére.

 

“Még ma beadjuk a bírósági beadványt. Meg kell akadályoznunk, hogy az elnök megsértse az alkotmányt,” jelentette ki a CNN-nek Bercerra ügyész, aki hasonlóan a legnépesebb tagállam lakosainak többségéhez, az ellenzékben levő demokratákhoz tartozik. Elmondása szerint Trump „nem szedheti el az amerikaiak és az amerikai tagállamok pénzét, melyet a Kongresszus korábban már jóváhagyott.“

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás